Стокообменът между България и Турция може да надхвърли $ 5 милиарда през следващите 2- 3 години, заяви министърът на енергетиката Румен Овчаров, след срещата си с държавния министър на външната търговия на южната ни съседка Кюршад Тюзмен.

Срещата се проведе в рамките на започналия днес в Пловдив Международен технически панаир, където Турция е основна страна партньор.

До края на годината двете страни планират да сложат край на т.нар. "куфарна търговия". Досега е съществувала тезата да се защитава и насърчава търговията между двете страни под всяка форма, но вече този тип търговия е неприемлив, тъй като не съществува никъде между страните в Европейския съюз.

Турският държавен министър е съобщил, че този въпрос вече е обсъден между двете митнически администрации и е договорен преходен период с олекотени условия.

На мястото на "куфарната търговия" трябва да се установи нормален внос и износ от фирми, получили статут на вносители и износители, заяви желанието на турската страна министър Тюзмен.

Турция ще извършва предварителен контрол и върху реекспорта и обратния внос на съответните стоки. По този начин на практика ще могат да се контролират търговските процеси.

Обсъдени са били и въпроси, свързани с участието на турски фирми в големи строителни обекти у нас, сред които язовира на р. Тунджа и ГКПП Малко Търново - Дерекьой.

Министър Румен Овчаров заяви, че очаква предложението на Общинския съвет на Пловдив по какъв начин ще участва общината, при една трансформация на Пловдивския панаир и евентуална приватизация, след което ще внесе стратегията в Министерския съвет.