Столичната община е готова да прехвърли безвъзмездно собствеността на "Топлофикация" на държавата, информира news.bg.

Два варианта за решаване на проблема с "Топлофикация" предлагат в писмо до премиера от Столичната община. Вчера от икономическото министерство отново предложиха стария вариант общината да вдигне капитала си с 55 млн. лв., с който да покрие дълга към "Булгаргаз".

Вариантът вдигане на капитала с 55 млн. лв. за нас вече не стои, отговориха категорично от общината. Затова пък този път в писмо до премиера, а не до министъра на икономиката - предлагат две решения.

В първия случай, ако държавата категорично заяви, че иска да вземе дружеството, общината е готова да прехвърли безвъзмездно акциите си, заяви кметът Бойко Борисов.

Вторият вариант предвижда съгласно дела си в топлофикационното си дружество, държавата и общината да си поделят дела към "Булгаргаз", като и за двете предложения има готовност за свикване на извънредно заседание на общинския съвет и взимане на бързо решение, за да може да не остане столицата без парно и топла вода през зимата.

Кметът загатна и още нещо, че може да се стигне и до смяна на ръководството на "Топлофикация".

Припомняме, в петък (31 октомври) Столичната община предложи в Министерството на икономиката и енергетиката държавата да придобие "Топлофикация"-София, или да бъде повишен капиталът на дружеството с 55 млн. лв., но плановете на общината не успяха.