Очаква се до средата на месец май разрешението за строителство на проекта „Изграждане на нов граничен комбиниран мост на река Дунав между България и Румъния при Видин - Калафат" да бъде получено и да бъде направена „първа копка" на обекта.

Това стана ясно по време на проведената днес в Министерството на транспорта редовна месечна среща за отчитане напредъка в изпълнението по проекта.

На събитието се очаква да присъстват високо правителствено равнище от българска и румънска страна и от Европейската комисия, Пакта за стабилност, всички донори и кредитори на проекта, представители на областните администрации и местната власт.

Към момента изпълнителят на обекта - испанската фирма FCC вече завършва предаването на отделните части на проектната документация за проверка от френско-британския консорциум Ingerop/High-Point Rendel и завършва подготовката по плана за безопасност и здраве.

Инженерът по проекта (френско-британския консорциум) от своя страна работи по изготвянето на доклад за съответствието на проекта, след което Министерството на транспорта ще внесе необходимите документи в МРРБ за получаването на разрешение за строителство.

Припомняме, че на 17-и април тази година Министерството на транспорта вече даде официален достъп на FCC до строителната площадка, с което започнаха и част от предварителните логистични процедури.

Проектът за моста при Видин - Калафат е сред приоритетите на българското правителство, като от септември 2005 година Министерството на транспорта постоянно предприема конкретни мерки за ускоряване на изпълнението му и преодоляване на натрупаното преди това закъснение.