Специално депо за съхранение на отпадъците - пепелина и суров гипс, ще се изгради за новата ТЕЦ "AES - Марица Изток 1".

Това e съобщил директорът на тази част от проекта Рой Рийд за в."Старозагорски новини". От централата отпадъците ще тръгват по тръбен транспортьор с дължина 4.5 км.

В края му ще бъде разположена напълно закрита станция, където пепелината и гипсът ще се товарят на 25-тонни камиони.

С тях ще се извозват до самата площадка, отдалечена на 4.5 км, пише още вестникът. Както транспортирането, така и съхранението ще стават по щадящ околната среда начин, твърди Рой Рийд.

Няма да има шум и замърсяване, камионите са закрити, което ще възпрепятства запрашаването. При избора на място за сметището на 9 км от централата са спазени изискванията разстоянието до всяко населено място да е не по-малко от 2 км.

Там ще бъдат разположени 7 клетки, всяка от които ще поема отпадъците от работата на централата за 26-месечен период. Материалът се събира в тях, а специалната дренажна система не позволява отцеждащата се вода да попадне под облицовъчното покритие.

След запълването всяка клетка ще бъде затворена, рекултивирана и озеленена. Спазването на екологичните норми ще бъде строго следено от площадки за наблюдение и контрол, разположени както в близост до съоръжението, така и в околните населени места.

Строителството ще започне през май 2007 г. и в него ще бъдат ангажирани 200-300 работници. След влизането в експлоатация на централата, депото ще се обслужва от 135-150 души на пълен работен ден, съобщават от ръковдството.