Големите страни трябва да подкрепят ролята на долара като ключова международна валута, въпреки че развиващите се държави могат да повдигнат въпроса за нова глобална резервна валута на срещата на върха на Г8 следващата седмица, заявиха японски официални лица, цитирани от Reuters.

Китай и Русия периодично подклаждат спекулациите относно новата глобална резервна валута, като новината, че представителите на третата по големина икономика в света може да повдигнат въпроса на срещата на Г8 в Италия притисна долара до триседмично дъно срещу европейските пари в сряда.

Но Япония, чиито доларови резерви са вторите по големина в света, счита че би било трудно за друга валута, да замени долара като глобална резервна валута и Токио е против всяка стъпка, която ненужно би отслабила статута на долара, заяви Юичи Сузуки, генерален директор на бюрото за международни операции към японското министерство на икономиката.

"Позицията на Япония е, че големите страни трябва да подкрепят долара," е казал той в интервю за Reuters, като "това няма страна, която да спечели от приказките за идеи, за нова глобална резервна валута, отслабващи долара".

Япония има интерес от силен долар за търговията си с други страни и поради това, че по-голямата част от огромните й валутни резерви са в деноминирани в долари активи.

Suzuki каза, че не би било изненада, ако представителите на водещите развиващи се икономики, т. нар. Г5, които са поканени на срещата на Г8 в Акила, Италия, повдигнат въпроса за статута на долара.