Да поставиш въпросите на търговията пред проблемите за човешките права някъде прави много лошо впечатление. Петдесет групи за човешки права обвиниха Европейския съюз и африканските лидери, че на срещата си в Лисабон поставят въпросите за търговията на по-важно място от хуманитарната криза в Дарфур.

В четвъртък вечер Робърт Мугабе се промъкна тихичко в португалската столица, след като ЕС вдигна визовата забрана за него. По тази причина протестиращите обвиниха организаторите на срещата, че не са посветили специални заседания на Дарфур и Зимбабве. В писмо до държавните ръководители на двата континента, 40 члена от африкански и европейски парламенти изразиха „изненада и разочарование", че Дарфур не е в дневния ред.

Възниква въпроса, как лидерите могат да игнорират най-жестоката криза в света, щом президентът на Судан Омар Хасан ал-Башир, човекът отговорен за толкова много страдание, е в тяхната компания? - пита авторът на The Independent.

Актьори облечени като Мугабе и Башир и лидерите на Германия и Франция Саркози и Меркел се качиха на огромно легло край мястото на срещата. Протестиращите искат лидерите да се събудят за нарушенията на човешките права в Африка. За защитниците на човешките права, да не се говори за Дарфур на тази среща е „предателство спрямо човешките страдания".

Критиците изтъкват, че ЕС е по-загрижен да се пребори с нарастващото присъствие на Китай в Африка чрез насърчаване на търговските връзки, отколкото да използва първата подобна среща от седем години, за да окаже натиск върху суданското правителсвто за Дарфур.

Португалия, ротационният президент на ЕС, отхвърля критиките: няма да има теми табу, в дневния ред са включени въпроси за мира и сигурността. И все пак главно за Европа остава противопоставянето на китайското влияние в Африка. Търговията на Африка с Китай тази година ще надхвърли $47 млрд.

ЕС е най-голям търговски партньор на Африка с търговия за над 150 млрд. паунда през миналата година, а най-големият дял от европейските помощи отиват за Африка.

Във Великобритания проблемът приема странен обрат. Както е известно, премиерът Гордън Браун отказа да посети стреща, на която присъства лидерът на Зимбабве Мугабе. Великобритания ще бъде представена от чернокожата баронеса Еймъс, бивш министър на кабинета отговарящ за международното развитие.

Независим британски депутат протестира: „Боя се, че няма никакво друго обяснение ... не е правилно тя да се изпраща, само защото е чернокожа". Разбира се, във външното министерство изтъкват, че лейди Еймъс познава проблематиката и ще е ефективен глас на Британия.

Външният министър на правителството в сянка на Великобритания е на мение, че е срамен епизод за Европа да се дава прием в Лисабон на президента Мугабе. „Подкрепям решението на премиера да не взима участие, щом Мугабе е там; важно е лейди Еймъс ясно да изложи неговите престъпления на тази среща".