Гръцкият вестник Имерисия отново поде слуховете за придобиване на Гръцкия Телеком (ОТЕ) от страна на Telekom Austria, предава Deutsche Welle. Според вестника, финансовият министър на Австрия Карлхайнц Грасер заявил на гръцкия си колега Георге Алогоскоуфис, че страната му има намерение да участва в приватизацията на ОТЕ. Гръцката държава държи още 39% от ОТЕ.

По-ранни медийни съобщения сигнализираха за интерес към приватизационната сделка от страна на Deutsche Telekom, France Telecom и испанската Telefonica. Освен това като потенциален купувач се спряга и Vodafone.

Припомняме, че гръцкото правителство отдавна възнамерява да редуцира дела си в ОТЕ до миноритарен дял ( коментира се например 9%) и търси стратегически партньор за останалата част от акциите си. Анализаторите предвиждат, че в началото на следващата година някой от големите европейски телекоми ще се намеси в ОТЕ. Предвиждаше се мандатът да бъде ясен през октомври.

По-рано миналата седмица Hellenic Telecomm обяви, че е финализирал плановете си за доброволно освобождаване от работа, които са стрували € 1.1 млрд. и са били предвидени през финансовата 2005 г. 4,759 работни места са закрити за периода 14/10/05-14/10/06. За сметка на това през 2006 г. са назначени 1,237 работници, в резултат на което персоналът на телекома възлиза на 11,827 души, което е с 27,5% по-малко от края на 2004 г.