Японската корпорация Тошиба планира да разработи до 2015 г. собствен реактор за АЕЦ, пише днес РИА Новости. „Новият тип леководородни реактори (BWR) е предназначен за продажба на произвеждащите електричество фирми в страната и чужбина" - се казва в обнародваното заявление на компанията.

До настоящия момент Тошиба строеше реактори съвместно с General Electric. GE предостави на Япония технологиите за производство на оборудване за ядрената енергетика в края на 1960те и в момента контролира основния обем на чуждестранната търговия с реактори за АЕЦ.

Но през миналата година Тошиба придоби американската компания Westinghouse, която произвежда друг тип оборудване за АЕЦ - леководородни реактори под налягане PWR и си постави за цел да разшири тази сфера на бизнеса си.

Едновременно с това Тошиба работи над създаването на нов тип реактор АВ-1600 с мощност 1600 мегавата, първия от които ще е доставен за град Йокохама.  

По света около 70% от ядрените реактори са от типа PWR, а около 20% - от типа BWR. След 2015 година основното производство ще се съсредоточи върху типа BWR, от които ще се произвеждат 3-5 реактора годишно.