Цените на природния газ са традиционно вързани с петрола. Според оценките на експертите в следващата година ще се повишат с 20 - 30%, пише австрийският вестник „Щандарт".

Потребителите могат да се опасяват, че цените ще се повишават, каза шефът на енергийната регулаторна служба Е-контрол Валтер Волц.

Консуматорите трябва да сравняват доставчиците на газ - промяна на доставчиците може да спести от 70 до 120 евро на година, сочат експерти.

Цените за природния газ в Европа се удвоиха в рамките на година и в обозримо бъдеще ще останат високи, сочи изследване на Cambridge Energy Research Associates. Енергийните експерти основават в своята прогноза на суровия природен газ и не на цените, които газовите дружества определят на домакинствата.

Цената на газа се образува не само на един пазар, тя се изчислява по специална формула, във връзка с цената на петрола. Когато цената на петрола се повишава, това се случва и с цената на газа от 6 до 9 месеца закъснение - това стои във всички договори за доставки, които се сключват с доставчиците. Газпром доставя 60% от газа в Австрия.

Стои въпросът колко ще се покачи цената на газа в следващата половин година.

Според някои експерти времето на високите цени отшумява, но това няма да стане много бързо.  Ще са изминат около 4 години, докато се случи това. Конкуренцията и тесните пазари ще доведат до намаляване на цената. В дългосрочна перспектива можем да очакваме отново покачване на цените.