Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и председателят на КНСБ Желязко Христов прерязаха лентата на първия в страната „Информационен център за българите в Испания", който ще информира българите за възможностите за легална работа в Испания.

За първи път български и испански синдикати обединяват усилията си в защита на трудовите права на хората и това е изключително навременна и позитивна стъпка, заяви министър Масларова при откриването на центъра.

"Ще се радвам, ако има подобно партньорство и при работодателите", допълни Масларова.

Центърът ще информира българите за правата и задълженията на чужденците в Испания, сред които правото на свободно движение, на труд, социално осигуряване, синдикални права.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов представи кратък справочник за пребиваване и работа на чужденци в Испания и уточни, че амбицията е да бъдат издадени такива справочници и за други страни от Европейския съюз.

В присъствието на консула на Испания у нас Люсия Манрике изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Сотир Ушев и лидерът на КНСБ Желязко Христов подписаха Споразумение за сътрудничество между Агенцията по заетостта и КНСБ за взаимно информиране и сътрудничество относно свободното движение на хора.