Общинските съвети, по предложение на кметовете на общините, ще могат да определят по-високи средни месечни брутни работни заплати за общинските служители, реши Националният съвет за тристранно сътрудничество. Тази идея ще бъда разгледана и от Министерския съвет.  

Средствата за увеличенията ще се осигуряват от местните данъци и такси, от неданъчни и други общински приходи.

С проекта се предлага и конкретната реализация на политиката по доходите за 2008 г. в бюджетната сфера за увеличаване на средните месечни брутни заплати до 10 на сто.

Увеличението на индивидуалната основна месечна заплата ще се определя в зависимост от оценката за изпълнението от последното атестиране на служителя и размера на индивидуалната му брутна месечна заплата към 30 юни 2008 г. Това ще става по ред, условия и в размери, определени с вътрешните правила за работната заплата.

Увеличението ще е с до 10 на сто за основните заплати до 1000 лв. и с до 8 на сто за заплатите над тази граница. Залегналите в Закона за държавния бюджет на Република България за 2008 г. параметри за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, считано от 1 юли, са между 5 и 10 на сто. Минималните размери на основните месечни заплати по длъжностни нива се запазват, а максималните се увеличават с 10 на сто от 1 юли 2008 г.