Wesfarmers е австралийска корпорация с много разнообразни интереси: най-голям в страната собственик на „направи си сам"-магазини за дома (home improvements), освен това държи активи в бизнеса със застраховки, въглища, енергия, химически продукти и торове, хардуер и др.

По информация на агенция Bloomberg, Wesfarmers и екип професионални инвеститори са предложили на търговската компания Coles Group Ltd. изкупуване за рекордните в Южния континент A$19.7 млрд. или 16 млрд. долара.

Wesfarmers предлага за всяка акция по A$16.47 в налични пари или в акции, гласи днешното изявление. Това е 8% повече от предложението на друг инвестиционен консорциум, което Coles са отклонили през октомври.

В екипа на Wesfarmers фигурират също и фондовете Permira и Macquarie Bank. Предложението ще бъде представено пред акционерите на Coles, като за потвърждаването му са необходими 75% от правата на глас.

Евентуално купуване на Coles ще даде на Wesfarmers и на екипа инвеститори достъп до 2,999 супермаркета и други търговски обекти в една икономика, която е във възход за 16та поредна година.

Ръстът на продажбите на Coles е доста след най-големия им конкурент Woolworths. Това е стимулирало през миналия месец решението да се търсят купувачи за компанията, тъй като целите по печалбата не могат да бъдат постигнати. За първото полугодие печалбата на Coles се е повишила едва с 3.5%, докато конкурентите се радват на ръст на печалбите от 28% за същия период.

Някои анализатори посочват, че може и наддаването вече да е започнало, но бордът на Coles да не бъде удовлетворен от офертата, която не е кой знае колко по-голяма от отхвърленото малко по-рано предложение на Kohlberg, Kravis Roberts & Co. Възможно е KKR да се върнат в играта и то доста скоро.

Претендентите от Wesfarmers управляват вериги за продажба на хардуер, химическа и индустриална продукция, застрахователни фирми, имат инвестиции във въглищния сектор. Но поради понижението в цената на въглищата, печалбите на компанията за първото полугодие са паднали с 12%. И изглежда затова компанията желае така решително да диверсифицира портфейла си.

От септември Wesfarmers е инвестирала над 1 млрд. австралийски долара в придобивания в застрахователния, газовия и енергийния сектори. Компанията е основана през 1914 като земеделски кооператив.

Сред активите на Coles, за които се бори Wesfarmers, попада и веригата супермаркети Target, която разполага с 260 търговски обекта за облекла и обувки. Target станаха известни по света преди няколко седмици: в тях настана истински панаир, след като решителни купувачки се устремиха към ограничената серия модни облекла на дизайнера Стела МакКартни, пуснати за продажба само там. Обяснение за истеричните сцени дава eBay.