Хлебопроизводители заявиха, че до края на годината ще има увеличение на цената на отделните видове хляб.

За специалните видове хляб ще има такова увеличение. Това, разбира се, означава, че ще се подобри качеството. Заради новите инвестиции в машини и ноухау, което вкарваме, сигментирането и брандирането на бизнеса ще има увеличение на цената", каза хлебопроизводителят Цветан Румцев, цитиран от БНР.

Председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов прогнозира, че хлябът ще поскъпва докато не достигне средните стойности в другите страни в ЕС. Попов обаче не уточни кога и с колко ще поскъпне хлябът.

В България умишлено се поддържа сивата икономика, за да може да има евтин хляб за всички. Този балон в един момент ще се спука и тогава подозирам, че обществената реакция ще бъде изключително негативна и то насочена срещу фирмите - производители, които практически нямат никаква вина за това, че никой не желае да организира пазара на хляб", заяви Попов.

Междувременно стана ясно, че пазарът на хляб у нас се свива годишно с около 3 %, според данни на Euromonitor за периода 2002 - 2007 г., които бяха представени на дискусионен форум за българския хляб. В изследването са участвали 250 български домакинства.

Българите продължават да ядат предимно бял хляб, като консумацията на пълнозърнест хляб през последните години бележи ръст - с 2 % през 2004 г., и с 3,9 % през 2007 г. По-малък ръст има и при консумацията на ръжен хляб - от 3% през 2004 г. до 4% през 2007 г.

Консумацията на бял хляб е намаляла през годините - през 2004 г. делът на продажбите е 92 %, докато през 2007 г. - 89 %.