Областната администрация във Видин организира безплатен превоз за гражданите, желаещи да присъстват на "Първа копка" на Дунав мост 2. Автобусите тръгват в 11 ч. от Централна поща - Видин.

Церемонията  е утре, 13-ти май, от 12 часа, на строителната площадка, намираща се на 1 км. от Свободна безмитна зона - Видин, в посока с. Антимово.

Първа копка на най-мащабното инфраструктурно съоръжение ще направи министър - председателят Сергей Станишев.

Очаква се на церемонията да присъстват посланици на страни-членки на ЕС, които активно подкрепят осъществяването на проекта, както и на страни от региона, върху икономиката на които проектът ще окаже благоприятно въздействие; високопоставени представители на Европейската комисия, на Пакта за стабилност и на финансиращите институции - Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), германската Кредитна институция за възстановяване (KfW) и Френската агенция за развитие (AFD.

Испанската фирма „Fomento de Construcciones y Contratas" (FCC) спечели Договора за проектиране и строителство на новия мост с най-добра техническа и финансова оферта. Стойността на договора е 99 955 948 евро, а срокът за изпълнение е 38 месеца.

Мостовото съоръжение с дължина 1 971 метра е вантова стоманобетонна конструкция, осигуряваща по две пътни ленти за движение във всяка посока и единична електрифицирана железопътна линия в средата на напречното сечение.

Освен това е предвиден пешеходен тротоар и велосипедна алея, с ширина 2 метра. Мостът е с максимална ширина на отворите от 180 метра и височина на светлия отвор от 20.55 метра, което гарантира нормалното корабоплаване по река Дунав.

Освен проектирането и строителството на моста, обектът включва и строителството на прилежащата пътна и железопътна инфраструктура на българския бряг, изграждането на нова товарна жп гара и 7 км нова жп линия; реконструкция на съществуващата пътническа гара и строителство на 4 пътни възела на две нива.

Тръжните процедури за строителство и надзор на строителството на прилежащата инфраструктура стартираха на 20 декември 2006 г. Крайният срок за подаване на офертите е 21 май 2007 г., след което ще бъде назначена комисия, за да проведе избора на Строител на прилежащата инфраструктура по правилата на ЕК. Срокът за изпълнение на строителството е 25 месеца.

На 3 май 2007 г. беше одобрена късата листа от фирми за надзора на строителството на прилежащата инфраструктура. Също на 3 май тръжното досие беше изпратено на фирмите със срок за подаване на оферти - 28 юни 2007 г., след което ще бъде назначена комисия, която ще проведе избора за Надзорник на строителството на прилежащата инфраструктура по правилата на ЕК. Срокът за изпълнение на договора за надзор е 37 месеца, от които 25 месеца за строителство и 12-месечен период за отстраняването на възникналите дефекти.

Договорите за строителството и надзора на прилежащата инфраструктура се очаква да бъдат сключени до края на годината.

„Дунав мост 2" е един от най-големите и сложни инфраструктурни проекти, които се изпълняват от Министерството на транспорта. Общата стойност на проекта се оценява на 236 млн. евро, от които 226 млн. евро са за строителни работи и 10 млн. евро са за предпроектни проучвания, проектиране и консултантска помощ.