Телекомуникационният гигант Vodafone спечели битката за контрола над индийския мобилен оператор Hutchison Essar. Сумата за придобиването е $18.8 млрд., информира електронното издание на Telegraph. И малко след победата на Vodafone се наложи да се бори с новите миноритарни партньори.

Надпреварата бе между Vodafone, самите Essar, Reliance Communications и Hinduja brothers, а целта - 67% дял за 11.1 млрд. долара в кеш и поемане на дълговете на компанията от близо $2 млрд., което оцени Hutchison Essar на общо $18.8млрд. Победата за британците дойде снощи, едва след първия рунд на преговорите, и е съобщена по телефона от централата на Hutchison Telecom в Хонконг.

Но Essar, които притежават останалите 33%, незабавно възприеха защитна тактика. Обосновавайки се с това, че по споразумение на акционерите те имат право на първо отхвърляне на покупката на мажоритарния дял в Hutchison, вицепрезидентът на Essar е отказал да даде съгласието си за съвместен бизнес.

„Vodafone ни поканиха да бъдем техни партньори в Hutchison Essar, предложение което преценяваме", е казал индиецът Руйя, чиято фамилия контролира гигантския конгломерат с интереси от стомана и кораби до строителство и комуникация.

Стана ясно, че Essar още не е взела никакво решение или становище, включително за преминаването на дела на Hutchison към Vodafone; нито за евентуално изтегляне, нито за партньорски бизнес.

Изпълнителният директор на Vodafone твърди обаче: „Нашата гледна точка е, че те нямат право на първи отказ. Това е нашата гледна точка, гледната точка на нашите адвокати, гледната точка на Hutchison".

Vodafone ще предложи на Essar да изкупи техният дял по същата цена в идните дни, както е и задължена да направи. Сарин, шефът на Водафон, посочва: „Те са естествен съюзник за компанията. Ние приветстваме Essar да останат наши партньори".

Усложнената структура на собствеността в Индия означава, че на практика Vodafone ще работи със съществуващите местни партньори, вече въвлечени в Hutchison Essar.

Тези партньори ще продължат да държат своите 15%, а за Vodafone остават ефективни 52%. Ако Essar реши да приеме офертата на Vodafone, местните миноритарни партньори ще държат 26%, а Vodafone ще е със 74%, максимумът, който чужд инвеститор може да притежава в индийски мобилен оператор.

Essar заявиха, че имат 21 дни да премислят и не желаят да бъдат принуждавани за по-бързи изявления.

Стартът на третия световен GSM конгрес в Барселона принуди много от най-важните фигури във Vodafone да бързат за откриването и затова сделката бе сключена в условията на цайтнот.

Покупката даде на Vodafone контрол над 23,3 млн. клиенти в една от най-бързо развиващите се икономики в света. Бизнесът на Hutchison датира от 1994 г., когато бе получен лиценз от Мумбай, а сега пазарният дял в Индия е 16.4%. Придобиването в Индия ще бъде поредната гордост за поделението на Vodafone Emapa, което е навлязло в Турция, Румъния, Нова Зеландия, Унгария, Египет и Чешката република.

Бизнесът на Emapa все повече заприличва на двигател зад Vodafone поради впечатляващите темпове на ръст. Приносът на Emapa в приходите на компанията - майка се очаква от сегашните 20% до 2012 да нарасне до над 1/3.

Счита се, че завоюването на нова компания с изградена пазарна инфраструктура на нововъзникващ пазар в Азия е триумф за Vodafone и нейният шеф.

Vodafone вече присъства в Индия като собственик на 10% дял в Bharti Airtel.