Най-голямата японска металургична компания Nippon Steel изцяло прекрати вноса на каменни въглища от КНДР.

Тази стъпка японската фирма предприе, след обявеното намерение от Пхенян да проведе ядрен опит и като удар върху севернокорейската икономика.

Стойността на ежегодния внос на антрацитни въглища от Северна Корея, използвани като гориво за доменните пещи, възлиза на 2 млрд. йени( 17 млн.долара).

Вносът на антрацитни въглища е 13% от целия внос, който Япония осъществява от КНДР.

По данни на японското правителство, което все по-често прави изявления за готовността си да въведе едностранни жестоки санкции против Пхенян в случай на провеждане на ядрени изпитания, общият обем на износа на КНДР за миналата година е достигнал 1,3 млрд.долара.

Сред потребителите на севернокорейска продукция на първо място са Китай и Южна Корея, след тях веднага е Япония, с потребление на корейски стоки над 130 млн.долара.

Най-голям дял от износа на КНДР за Япония си остават морските продукти. След това са каменните въглища и популярните гъби "мацутаке", както и електроприборите.

През август т.г., след проведения в КНДР ядрен опит, обемът на търговията между Япония и Северна Корея се съкрати с 40% в сравнение с миналата година.

Както съобщава местната преса, Токио ще опита да прокара въпрса за нови санкции към КНДР, ако Пхенян не се вслуша в призивите на международната общественост да прекрати провеждането на ядрени опити.

Новите мерки могат да включват забрани или ограничения за акостиране на севернокорейски съдове в японски пристанища, както и да се разшири списъкът с юридически и физически лица, които нямат право да откриват банкови сметки в Япония.

Възможно е да бъде въведено ембарго върху вноса от КНДР за още товари, в това число и за популярните гъби "мацутаке".