Хората не бива да се страхуват за язовир Бели Искър, заяви след правителственото заседание икономическият министър Трайчо Трайков, предаде репоретр на News.bg от Министерския съвет.

Той поясни, че на този язовир му е правена рехабилитация през 2002 година и че за да е опасен, трябва да има преливане на язовира плюс земетресение от 6.7 по Рихтер.

За да не се случи това, е дадено предписание нивото на язовира да е 2 метра от максимално допустимото а сега то е 15 метра надолу, добави Трайков.

По-късно от прес службата на МИЕТ разпространиха съобщение, в което се казва, че екипът от предприятие „Язовири и каскади" констатира, че към днешна дата в язовира има 5 млн. м3 и ниво на водата 14 метра под преливника. В язовира има свободен обем 10 млн. м3. Тъй като съоръжението е с добре изучена и познаваема хидрология, може да се очаква, че без предприемане на каквито и да е мерки от страна на концесионера, язовирът може да бъде запълнен не по-рано от месец май тази година.

Язовир „Бели Искър" е собственост на Столична община с концесионер Софийска вода. Съоръжението е ремонтирано през 2003 година. С решение на експертен съвет към Столична община котата на завиряване на язовира е ограничена на 2 метра под твърдия преливник. При конкретната ситуация язовирът е сигурен.

Припомняме, вчера експерти на брифинг в София изразиха безпокойството си от състоянието на язовира и потенциалната опасност, която той представлява за региона на Самоков и София.

Министър Трайков съобщи, че първоначално като потенциални опасни са определени 562 язовира, допълнително са постъпили сигнали за още 45 и е направена проверка на всички 607 язовира, смятани за потенциални опасни.

От тях 70 са на „Напоителни системи".

Бройката на опасните е варирала, като последно стига 12. На проверените се дават предписания, като изпразване до 50 % от обема, а в някои случаи напълно; изчистване на преливниците; обезопасяване на дъната, деблокиране на изпускателите и всичко това се извършва постоянно, каза Трайков.

В проверките са участвали 30 екипа, подчерта той.