Тъй като колата днес се превърна в необходимост, тя изисква грижи и разходи, за да се поддържа в отлична форма. Има дребни грешки в ежедневната ѝ употреба, които собствениците допускат. Тези детайли обаче значително влошават нейното състояние.

Вижте какво се оказва наистина вредно за вашия автомобил според Reader`s Digest:

Минавате през дупки

Въпреки убеждението, че колата ви има отлично окачване, идва момент, в който от сътресенията, причинени от дупките, то се поврежда. Не е възможно всички дупки да се заобиколят, но можете да минавате през тях с доста по-ниска скорост. Мат Смит, главен редактор в Car Gurus, предупреждава, че бързото преминаване през дупки може да изкриви джантите.

Снимка 210705

Източник: БГНЕС

Използвате евтино гориво

Стараейки се да спестите с използването на по-евтини горива, можете да причините сериозна повреда на двигателя. Когато зареждате стандартно гориво, а двигателят изисква премиум клас, има вероятност да възникнат трудности при управлението и светване на предупредителните светлини, обяснява Ричард Рейна, директор продукция в CARiD.

Не я карате достатъчно

Когато автомобилът се застои, без да бъде каран, това деформира гумите и влошава качеството на горивото и работата на двигателя. Ако все пак знаете, че няма да използвате колата за известен период, намерете закрито пространство, където да я оставите и напомпете гумите, за да запазите формата им, съветва Мат Смит.

Снимка 323740

Източник: БГНЕС

Неподходящи гуми и джанти 

Този, на пръв поглед пренебрегван проблем, може да има сериозни последици. Според Дейвид Амбродио, консултант на Superior Honda в Ню Орлиънс, Луизиана, неправилните за сезона гуми повишават риска от произшествие и увеличават разхода на гориво. Същото се отнася и до използавенето на по-големи от препоръчаните от производителя джанти, което износва окчаването и лагерите.

Не я миете редовно

Много често отговорът на въпроса, защо не почиствате колата отвън редовно, е, че пак ще придобие същия вид. Поддържането на екстериора ще предпази боята и ще намали риска от появата на ръжда. Според Мат Смит през зимния период, когато пътищата се обработват със сол, е добре да я миете и отдолу като използвате препарат, който да я предпази.

Снимка 391889

Източник: iStock

Не почиствате под капака

"Стараем се да пазим чисто и поддържаме това, което ни е пред очите. Но не и под капака." Много често срещана и сериозна грешка според Дейвид Амбродио. По-честото почистване ще премахне натрупаните мръсни налепи, които скъсяват живота на двигателя.

Задържането на скоростния лост

Не оставяйте ръката ви да си почива на скоростния лост. Това допринася за преждевременното износване на компонентите на трансмисията.

Използвате евтини части и течности

Част от поддръжката изисква да посещавате сервиз през определено време за смяна на маслото, не само да купувате продукти за автомобила, когато за тях е обявена промоция. Филтрите за гориво, масло и въздух трябва да са оригинални, а не просто да се избере най-евтиният вариант, казва Ричард Рейна.

Снимка 391907

Не сменяте маслото достатъчно често

По думите на Дейвид Амбродио, смяната на маслото по-често от препоръчаното предпазва двигателя от корозия и удължава неговия живот.

Карате колата си преди да е загряла

На студения двигател му е необходимо време, за да достигне нужната температура за опитамален режим на работа. Избягвайте пълното ускорение преди тя да е достигнала препоръчаните градуси, съветва Рейна.

Натискате спирачките твърде често

Тежкото стъпало на спирачния педал създава интензивно износване на накладките и спирачните дискове, което води до по-честата им замяна, казва още Ричард Рейна.

Снимка 391903

Източник: iStock

Карате с почти празен резервоар

Да карате докато лампичката за привършване на горивото светне и след това да продължите да шофирате вкарва остатъците мръсотия, които са на дъното на резервоара, в двигателя.

Непрекъснатото ускоряване и рязко спиране

Експертите са единодушни, че честото и рязко ускоряване на колата и съответното спиране оказват голямо натоварване върху окачването и гумите.