През зимата управлението и поддържаето на леката кола изискват повече грижи и специфично отношение към някои елементи на експлоатацията. Повечето от тях не изискват специални умения, просто спазвайки някои правила, за да не навредите на автомобила си, да пътувате безопасно и без излишни нерви. Но често, дори опитни собственици на автомобили по някаква причина ги пренебрегват.

Предлагаме ви 21 елементарни съвета, които ще ви осигурят по-безпроблемно използване на вашия автомобил през студения зимен период.

Дръжте резервоара за гориво поне наполовина пълен през цялото време!

Това ще намали риска от образуване на конденз и замръзване в резервоара или горивопровода. А с достатъчно бензин ще се чувствате по-уверени. Ако закъсате някъде, лесно можете да използвате парното и да загреете колата.

Смажете гумените уплътнения и ключалки!

Преди по-силно застудяване смажете ключалките и уплътненията на вратите със силикон. Това ще премахне проблема със замръзване на вратата. Ако сте пропуснали този момент и се е случило замръзване на шофьорската врата, опитайте се да отворите останалите врати, за да влезете в салона. Поне един от тях със сигурност ще се поддаде.

Замръзнала ключалка!

За да не замръзнат ключалките на вратите, трябва да инжектирате малко WD-40 в отвора преди началото на студеното време. Тогава ключалката няма да замръзне в студа.

Ако ключалката вече е замръзнала, можете да инжектирате дезинфектант за ръце в нея и да го нанесете върху ключа. Това ще реши проблема.

Дръжте четката си за сняг в багажника!

Ако съхранявате четката в кабината, когато отворите вратата, снегът от покрива ще падне върху постелката и седалката. Когато го поставите в багажника, тогава колата може да бъде пометена и снегът вече няма да влезе в купето.

Как да се измъкнем от снежна преспа?

Ако сте шофирали в дълбок сняг и сте заседнали, използвайте гумените стелки от купето. Поставете ги под задвижващите колела и се опитайте да излезете от капана.

Почистете постелките със сняг!

Можете лесно и бързо да премахнете мръсотията от постелките с помощта на сняг. Извадете постелките, наръсете върху тях чист сняг и след това го изчеткайте по повърхността с четка, за да поеме цялата мръсотия. Изчеткайте мръсния сняг, избършете отново, ако е необходимо.

Охладете купето преди паркиране!

Ако трябва да паркирате колата за дълго време на студено, отворете вратите на купето за няколко минути. Когато се охлади, снегът на предното стъкло няма да се стопи и след това ще се превърне в ледена кора.

Не оставяйте чистачките включени!

Преди да изключите запалването, изключете чистачките. Ако замръзнат, тогава сутрин при стартиране на колата може да се повредят перата и още по-лошо задвижването им, тъй като те ще бъдат залепени здраво за стъклото. Ако е възможно, инсталирайте чистачки без рамка, те по-добре устояват на заледяване.

Не задействайте ръчната спирачка, ако спирачните накладки са горещи!

Ако при промяна на времето поставите ръчната спирачка с горещи накладки, има шанс да замръзнат. Трябва да изчакате няколко минути, за да се охладят, и след това задействайте ако е необходимо ръчната спирачка.

Не допускайте влага в автомобила!

Когато вали сняг, отърсете снега от обувките си, преди да влезете в колата. Ако това не бъде направено, влагата ще доведе до замъгляване на прозорците. Мокрите постелки причиняват корозия на дъното, освен това поради влагата през пролетта в кабината ще се появи неприятна миризма. Тоалетна хартия може да се използва за борба със замъгляването. Много бързо абсорбира конденза от стъкла и огледала.

При снеговалеж и поледица е по-добре да тръгвате от втора предавка!

Ако трябва да тръгнете в пресен сняг или на лед, по-добре е да го направите от втора предавка. Това улеснява контролирането на приплъзването на колелата. Когато тръгвате в дълбок сняг или по нанадолнище, можете да използвате първа предавка, а когато започне движението, веднага превключете на втора. Ако имате автоматична скоростна кутия, изберете ръчен режим.

Не натискайте газта върху лед!

На хлъзгав участък от пътя не можете да форсирате, за ​​да не влезете в плъзгане. През зимата също не бива да се движите на нулева скорост. На хлъзгави пътища трябва да намалите импулсните действия. Ако просто по-рязко натиснете спирачката, колата ще се поднесе. Също така е по-безопасно да намалите скоростта с двигателя, като превключите на по-ниски предавки.

Бъдете двойно по-внимателни, когато завивате надясно!

Трябва да завивате плавно и основното е да не сменяте предавките при завой. Спазвайте дистанция от другите автомобили и правете всичко гладко. Десният завой е по-опасен от левия, защото в случай, че се случи нещо, колата се изхвърля не встрани от пътя, а в прииждащия насрещен поток. Сменяйте посоката на движение много внимателно.

Предупреждавайте за маневри предварително!

На хлъзгав път е трудно за шофьорите да спрат колата своевременно, така че ги предупреждавайте предварително преди всякакви маневри. Ако трябва да завиете и колата отзад е твърде близо, по-добре е да завиете на следващата пряка. Ще прекарате допълнителни няколко минути, но ще изключите сблъсък.

Носете лопата!

Ако не можете да се движите в дълбок сняг, почистете го изпод колелата с лопата. Можете също да носите котешка тоалетна със себе си. Той ще ви помогне, ако не можете да се движите. Пълнителят абсорбира влагата и се втвърдява бързо, осигурявайки на колелата правилното сцепление.

Осветителните тела трябва да са чисти!

Всички осветилни елементи, особено мигачите и стоп светлините, трябва да бъдат почистени от сняг. В противен случай рискът от злополука се увеличава.

Поддържайте калниците чисти!

Вечер пчистете полепналия сняг от калниците. Ако замръзне, тогава на сутринта ще се прилепи към колелата при завъртане. Това често счупва обшивката на калника, ледът може да повреди дори бронята.

За да предотвратите образуването на лед върху обшивката на калника, третирайте предварително измитата облицовка на калниците и калниците със силиконова грес.

Проверете налягането на гумите!

Налягането в гумите трябва да е еднакво. Ако сцеплението е лошо, тогава можете да намалите гумите до 1,6-1,8 атмосфери. Ще помогне при движение на лед и дълбок сняг. При движение по асфалт налягането трябва да се повиши до нормално.

Влага в купето!

През зимата има такъв проблем. Той е разрешим: оставете чорап с котешка тоалетна в колата за една нощ. На сутринта всичко ще е наред.