Ако можете да бъдете по-усърдни и постоянни в поддръжката на автомобила си, ще спестите много пари в дългосрочен план. Ще имате и по-дълготрайна, по-надеждна кола, който ще има по-висока стойност при препродажба, когато решите да се разделите с нея.

Ето пет прости неща, които могат да имат дългосрочен ефект върху състоянието на вашия автомобил, описани от iseecars.com. Въпреки че това не е изчерпателен списък, той подчертава някои от най-пренебрегваните елементи от поддръжката, които ще помогнат за намаляване на ненужните разходи за ремонт на вашия 4-колесен приятел.

Снимка 416228

Източник: iStock

Използвайте висококачествено гориво

Двигателите работят с три неща: гориво, искра и въздух. И така, започнете с горивото, което използвате. Уверете се, че поставяте качествено гориво в резервоара на автомобила си. Ако бензиностанцията изглежда неподържана и съмнителна отвън, резервоарите, от които тя изпомпва горивото, също могат да бъдат в същото състояние.

Съвет: Купувайте гориво от надежден източник за повечето от вашите зареждания и можете да си спестите някои потенциални главоболия.

Ами цената? Купуването на по-скъпо гориво не означава непременно, че получавате по-добро качество. Освен ако колата ви изрично не изисква високооктаново гориво, по-добре купувайте такова гориво. С течение на времето това означава много спестявани пари за вас. По-високото октаново число, което осигурява по-висока производителност или по-добра икономия на гориво, обикновено е мит. Някои двигатели с висока компресия наистина изискват по-високо октанови горива, но най-често срещаните двигатели за автомобили не.

Снимка 329277

Източник: AutoBild

Проверете електрическата система

При поддръжката на колата качеството на електрическата искра е най-често пренебрегваният елемент. Повечето електрически проблеми започват от клемите на акумулатора на автомобила. Винаги, когато капака на двигателя е отворен по някакъв повод, проверявайте клемите на акумулатора. Свалете всички капачки по батерията, ако е необходимо. Връзките трябва да са чисти и без окисления. Проводниците трябва да са стегнати, без износвания или прекъсвания.

Съвет: Не забравяйте, че по всяко време, когато изключвате батерията, първо свалете отрицателния кабел. Така се избягват къси съединения.

След клемата на акумулатора следвайте отрицателния кабел до мястото, където се свързва с рамата на автомобила. Уверете се, че краят на отрицателния кабел също свързан добре, чисто и без износване. Направете същото и за положителния кабел, като го проследите поне до кабелната мрежа, където тя ще започне да се разделя.

Снимка 339710

Източник: iStock

Не разчитайте на "доживотни" филтри

Последният от трите хранителни елемента на двигателя е въздухът. Той се вкарва във вашето превозно средство чрез всмукване, където се филтрира и насочва към горивните камери на двигателя. Ако нещо прекъсне този въздушен поток, моторът най-малкото ще спре.

Повечето автомобили имат поне един филтър за твърди частици за въздуха, който се изпраща в двигателя за участие в горивната смес. Този филтър изисква редовно почистване или подмяна. Подмяната е почти винаги по-добрият вариант. Рядко филтърът за цял живот действително издържа живота на автомобила. Повечето въздухозаборни филтри изискват подмяна на всеки две смени на маслото, в зависимост от климата и качеството на въздуха, където живеете. Филтрите са достатъчно евтини, така че по-честите подмени са по-добри.

Съвет: Повечето въздушни филтри могат да бъдат достъпни без инструменти. Проверявайте въздушния си филтър толкова често, колкото и маслото и другите течности.

Други филтри, които са важни за работата на вашия автомобил, са маслените и горивните филтри. Използвайте само качествени филтри. Вашият производител сигурно има конкретни препоръки за подмяна на маслени и горивни филтри. Придържайте се стриктно към тези тях.

Снимка 391907

Проверявайте редовно течностите

Течностите във вашия автомобил включват двигателно масло, спирачно и трансмисионно масло, охладителна течност, течност за миене на предното стъкло. Някои двигатели могат да имат и други течности, като например за последваща обработка на дизеловите отработени газове.

Всички тези течности имат някакъв начин за достъп до нивото на запълване, така че ще знаете колко има там. За повечето също имат начин да се определи колко чиста е течността. Достъпът до моторното масло и с помощта на пръчки за измерване, разположени към двигателя.

Съвет: Създайте си навик да проверявате нивата на двигателното и спирачното масло, на охлаждащата течност и тази за чистачките при всяко зареждане на гориво.

Спирачната течност е лесно достъпна и под капака. Резервоарът обикновено е разположен директно върху главния спирачен цилиндър, който почти винаги е на защитната стена (задната стена на отделението на двигателя), точно пред водача. Не отваряйте този резервоар, освен ако не добавяте течност. Ако имате малко спирачна течност, има причина за това и тя трябва да бъде намерена и разрешена незабавно.

Вашите спирачки са основният елемент за безопасност на колата ви. Никога не ги пренебрегвайте.

Гресирането е друг важен въпрос, който обаче не изисква непрекъснати грижи. Обикновено няма лесен начин за достъп до местата за смазване. Затова е най-добре да се доверите на специалист, защото голям брой повреди по механичните компоненти на автомобила се дължат на липса или лошо смазване.

Снимка 321703

Източник: АutoBild

Проверете колелата и гумите си

Налягането в гумите пряко влияе върху живота на протектора, безопасността и икономията на гориво. И все пак малко хора се сещат да проверяват редовно налягането в гумите си. Някои по-нови автомобили вече имат вградени сензори за налягане в гумите и показват налягането в гумите на таблото.

За останалите проверката на налягането в гумите при всяко зареждане с гориво или като седмична рутина изисква повече старание. Но трябва да се направи. Погледнете стикера, разположен във вратата на шофьора, за препоръчителното налягане, което обикновено е малко над 2 атмосфери за гумите на всички колела.

Износването на протектора е друг важен фактор. Колкото по-малко протектор имате, толкова по-малко сцепление с пътя ще ви дадат гумите, особено при по-внезапно спиране.

Съвет: Когато миете колата си, внимавайте особено да почистите спирачния прах и други замърсявания от колелата.

Хубаво е редовно да проверявате и джантите си. Ако се забележат пукнатини, големи вдлъбнатини и изкривявания и други дефекти , отстранете ги навреме.