Американският производител Rivian Automotive изтегля почти всичките си автомобили от 2022 г. заради проблем с болт на колело, съобщи Investopedia.

Rivan обяви в декларация до Националната администрация за безопасност на движението по пътищата, че изтегля 12 212 камиона RT1, джипове RS1 и търговски микробуси EDV. Изтеглянето включва автомобили, произведени от 10 декември 2021 г. до 27 септември 2022 г.

Tesla изтегля от пазара над 1 милион автомобила. Ето защо

Tesla изтегля от пазара над 1 милион автомобила. Ето защо

Компанията на Илон Мъск обещава да разреши проблема бързо

Компанията посочи, че проблемът може да причини прекомерно накланяне на колелото и в редки случаи отделяне. Обяснява се, че шофьорите могат да "усетят прекомерен шум, вибрации и грубост от предното окачване и/или промяна в производителността или усещането при управление". Rivian отбеляза, че не е получил никакви доклади за наранявания от проблема и добави, че той засяга около 1% от превозните средства.

Компанията планира да създаде сервизни зони и твърди, че има капацитета да инспектира всички засегнати превозни средства и да извърши всички необходими ремонти в рамките на тридесет дни без разходи за клиентите. Rivan също така отбеляза, че разходите за компанията няма да бъдат съществени.

Mercedes изтегля близо 1 милион коли в световен мащаб, заради потенциални проблеми със спирачната система

Mercedes изтегля близо 1 милион коли в световен мащаб, заради потенциални проблеми със спирачната система

70 000 от тях са в Германия

Това е третото изтегляне на автомобили Rivian, според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата. Компанията вече е изтегляла електромобили поради проблеми с въздушните възглавници и предпазните колани.

Акциите на Rivian паднаха с 10% в началото на търговията в понеделник и са загубили около 70% от стойността си тази година.