Tesla изтегля близо 1,1 милиона автомобила в САЩ, тъй като системата за автоматично обръщане на прозорците може да не реагира правилно след откриване на препятствие. А това увеличава риска от нараняване, пише Reuters, цитирайки документи на компанията на Илон Мъск, изпратени до регулаторните органи в Америка.

Според Националната служба за безопасност по пътищата (National Highway Traffic Safety Administration) това е нарушение на стандартите за автоматични прозорци на колите. Точната бройка на електромобилите е 1 096 762 единици от Model 3 (2017-2022), Model S (2021-2022), Model X (2021-2022) и Model Y (2020-2022).

Германският завод Tesla посреща още едно препятствие

Германският завод Tesla посреща още едно препятствие

Компанията иска да разшири фабриката си, но обсъжданията за това са отложени

Tesla е установила проблема при производствени тестове през август тази година. Тогава инженери на марката виждат, че при автоматично затваряне на прозореца, системата не реагира по начина по който трябва и ако човек застане на пътя на прозореца при затваряне, той може да бъде защипан. Собствениците на засегнатите автомобили ще бъдат уведомени с писма.

Уточнява се, че след 13 септември произвежданите автомобили вече са с обновен софтуер. От компанията посочват, че към момента нямат получена информация за евентуални искове за обезщетение или наранявания, причинени от проблема с прозорците. 

Това не е единственият проблем за Tesla в последно време. През юни бивши служители на автомобилната компания заведоха съдебно дело с твърдението, че решението на производителя на електрически автомобили за "масови уволнения" нарушава федералните закони на САЩ. Причината: компанията не е уведомила служителите си предварително за предстоящите съкращения.

По-рано милиардерът Илон Мъск заяви, че автомобилната компания трябва да освободи около 10 процента от служителите си, за да се справи с настоящите пазарни условия.

Делото беше заведено в Тексас от двама служители, който твърдят, че са били уволнени от завода на Tesla в Спаркс, Невада. Според съдебните документи в същия завод са били освободени още над 500 служители.

Tesla инсталира зарядна станция в Бургас

Tesla инсталира зарядна станция в трети град у нас

Първата зарядна станция на Tesla беше инсталирана през 2020 година в Пловдив