Британската компания производител на автомобили Aston Martin се присъединява към клуба на луксозните SUV-та със своя нов модел DBX.

Колата струва 189 000 долара. Това може да е последната и най-добрата надежда за борещия се британски автомобилен производител, пишат авторите на Bloomberg.

DBX е един от последните луксозни SUV модели, които се натъкнаха на пазара, като в същото време е първата такава кола в 106-годишната история на култовия производител.

Превозното средство направо скача в непрестанната надпревара в индустрията да се задоволи безкрайния апетит на феновете на скъпите SUV, особено в Китай и САЩ.

Пряка конкуренция на DBX във високия клас са моделите Bentayga на Bentley ($165 000) и Cullinan на Rolls-Royce ($325 000). От спортната страна такива са Urus на Lamborghini ($200 000) и Cayenne Turbo на Porsche ($126 500).

DBX се нарежда точно по средата на този сет от автомобили. Колата е с 542 конски сили, двоен турбо V-8 двигател, заимстван от спортния DB11, и ускорява от 0 до 100 километра в час за 4,3 секунди. Максималната мощност на колата е 289 километра в час.

Автомобилът е по-бърз от масивния Cullinan на Rolls-Royce, но по-бавен от "сексапилния Urus", който вдига до 100 ким/ч за 3 секунди.

DBX идва в критичен момент за базираната в Англия марка Gaydon, чиито акции намаляха с 60% през 2019 година на фона на предизвикателната среда за продажби и неволите около Brexit. През септември компанията осигури 150 милиона долара ново финансиране при висока 12-процентова лихва; Компаняита може да си осигури допълнителни 100 милиона долара, ако запише 1 400 поръчки на DBX.

Британската компания се надява DBX да балансира и да подкрепи суперскъпите суперавтомобили в ограничени серии, които се продаваха с голям успех до скоро. Докато моделите Valkyrie и Valhalla се произвеждат само за няколко стотин купувачи по света, SUV-то изважда марката пред далеч по-голяма аудитория от потенциални купувачи.

"Очевидно е, че със SUV-то компанията започва да разширява обхвата на привлекателност както за мъже, така и за жени. Истинската магия на този автомобил е, че той изглежда супер спортен отвън и се управлява като спортна кола, но в същото време не можете да си представите какво е пространството вътре в него. Това е комбинация от производителност и ръчно изработен лукс", казва президента на Aston Martin за Северна и Южна Америка Лаура Шваб.

Снимка 453672

Източник: Aston Martin

"Не мога да изразя колко невероятно вълнуващ и важен DBX е за Aston Martin. Само чрез своето развитие този красив всъдеход вече изведе компанията на нови територии и вдъхновяващи посоки", заяви от своя страна президентът и изпълнителен директор на автомобилния гигант Анди Палмър.

Технологиите, параметрите и други са изобразени на 10,25-инчов сензорен дисплей, поместен в централната конзола. Пред водача е поставен друг 12,3-инчов сензорен екран. Apple CarPlay върви стандартно, както и 360-градусова камера и осветлението, което предлага 64 различни цвята в две зони.

До 2023 година Aston Martin планира да произведе 14 000 коли от модела в световен мащаб. Това е много амбициозен план и представлява огромен скок за компанията, която в над 100-годишната си история е продала по-малко от 90 000 автомобила.

Доставките на DBХ започват през лятото на 2020 година.

Снимка 453671

Източник: Aston Martin