Регистрациите на нови автомобили в Румъния са се увеличили незначително, едва с 0,7% през първите десет месеца на годината в сравнение със същия период на 2020-а година. Това показват данните на Румънската асоциация на производителите и вносителите на автомобили (APIA), цитирани от Romania Insider.

Докато покупките на нов автомобил достигат до едва 90 048 броя, продажбите на електромобили (хибриди и напълно електрически) отчитат ръст на продажбите от 94%, при пазарен дял от 12,8%.

За първи път Tesla отваря зарядните си станции за други електромобили

За първи път Tesla отваря зарядните си станции за други електромобили

Компанията оперира над 25 000 зарядни станции в света

Само през октомври общите продажби на автомобили в северната ни съседка са паднали с 23,5% на годишна база - до само 9 496 бройки.

По отношение на пазарния сегмент, продажбите на SUV имат дял от 43,6% (+5,1 процентни пункта спрямо 2020 г.), следвани от клас C (28,2% пазарен дял или 5,2 процентни пункта) и клас B (20,8% пазарен дял или 0,3%).

През периода януари-октомври тази 2021-а година делът на бензиновите автомобили нараства с 0,4 процентни пункта спрямо първите десет месеца на предходната година, достигайки 66,9%. Процентът на превозните средства с дизелови двигатели отчита спад от 6,6 процентни пункта и дял от 20,3% от общия брой.

Сегментът на електрическите и изцяло хибридните автомобили има пазарен дял от 12,8%. Това е двойно в сравнение със същия период на миналата година.

Продажбите на нови електромобили в Русия скочиха 5 пъти

Продажбите на нови електромобили в Русия скочиха 5 пъти

Най-популярният електрически автомобил в Русия продължава да е Nissan Leaf