До седем години електрическите превозни средства ще станат по-евтини за поддръжка и експлоатация от автомобилите с двигател с вътрешно горене. Това гласи доклад, цитиран от Daily Mail.

В изследването са включени три електрически коли - Leaf на Nissan, ID.3 на Volkswagen и ZS EV на MG. Според доклада популярните модели с батерии имат нисък годишен разход или с 50 на сто по-евтини за експлоатация от традиционните.

Характерната поддръжка на автомобилите с двигатели с вътрешно горене отпада при електрическите коли. Електромобилите имат по-опростена структура. Според проучване на Службата за научна и технологична информация към Министерството на енергетиката на САЩ при изцяло електрическите коли липсва двигателно масло, ангренажен ремък, кислороден датчик, свещи и други компоненти, които подлежат на поддръжка.

Трябва да се вземат предвид и данъчните облекчения. Преди време от Международния съвет за чист транспорт, заявиха, че именно това ще насърчи закупуването на автомобили с нулеви емисии.

Във Франция, Германия и Великобритания например цената на това да притежавате електрическа кола е много по-ниска благодарение на схемите за бонуси.

Според някои експерти в бранша до 2024 г. електрическите автомобили ще струват колкото конвенционалните автомобили, а тенденцията за преминаване към по-чист транспорт ще се засили в следващите месеци, според ново изследване на пазара.