От началото на годината акциите на Tesla поскъпнаха с главозамайващите 650%, а компанията вече надхвърли пазарна капитализация от $600 млрд., което я нарежда като 7-мата най-голяма публична компания в САЩ след Facebook. Докато едни анализатори и инвеститори говорят за балон, други не спират да повишават прогнозите си за цената на акциите ѝ.

Джийн Мънстър, съосновател и управляващ партньор в Loup Ventures, смята, че те ще достигат $2 500 за брой — от $640 днес, или 290% ръст. Подобно рали би дало оценка на Tesla от над $2 трлн., с което производителят на електромобили ще се присъедини към гиганта Apple.

Мънстър смята, че Tesla не е просто производител на автомобили като VW, Mazda, Toyota и други, а е по-скоро технологична компания, която ще бъде пионер в редица технологии, използвани в автомобилите.

Любопитно, Мънстър казва, че именно Apple е единствената компания, която може да спре похода на Tesla. "Каквито и да са амбициите им при автомобилите — имам предвид, в последно време е много тихо там, не очаквам нищо в краткосрочен план, но това, като инвеститор в Tesla, ще бъде единственото съобщение, което би ме накарало да направя крачка назад и да преосмисля ситуацията", казва той пред CNBC. Що се отнася до традиционната автомобилна индустрия, Мънстър смята, че "корабът вече е отплавал" и сред компаниите няма смислена конкуренция на Tesla.

Анализаторът смята, че Tesla може да навлезе по-сериозно и при застраховките на автомобили. "Илън наскоро заяви, че 30% до 40% от стойността на автомобила може да бъде застраховка. Това означава, че те могат да започнат да предлагат собствени застраховки и да подобрят маржа".

Goldman Sachs: Акциите на Tesla са на път към удвояване

Goldman Sachs: Акциите на Tesla са на път към удвояване

Електрификацията на автомобилния парк е по-бърза от очакваното, изтъкват от банката