Напоследък електромобилите са любимата тема не само на еколозите, специализираната публика, а и все повече на автопроизводителите.

Всички свързват появата на перспективното возило с електромобилите, създадени от американската компания Tesla преди няколко години. Но реално погледнато историята на колите, задвижвани от електрическа енрегия, е точно толкова стара, колкото и на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. 

Първите електромобили се появяват в началото на миналия век, но скоро след това губят "войната" с автомобилите с бензинови и дизелови мотори. След Втората световна война те отново възкръсват за кратко в автомобилната промишленост на Япония. 

След войната победената японска империя е обезкървена и губи източниците си на нефт. Това кара японците да се замислят за създаване на алтернативни задвижвания за автомобилите си, пише auto-press.net.

Така през 1947-а година на белия свят се появява електрокарът Tama на компанията Prince Motors, известна по-късно като Nissan. 

За да разкаже на широката публика за значимата си история в областа на електромобилите японската компания пусна видео, в което са показани новият Nissan Leaf модел 2018-а и "дядо" му - споменатият по-горе електромобил Tama, навярно непознат за мнозина, дори и запознати с историята автомобилни фенове.

Tama се е правил в няколко варианта - пътнически, ван и пикап, задвижването му ставало от електрически двигател с мощност 4,5 к.с. (3,3 кВт). Захранването било от оловно цинкови акумулатори с напрежение 40 Волта. Максималната скорост на машината достигала 35 км/ч, а пробегът с едно зареждане 65 км - наистина впечатляващи показатели за 40т-е години на миналия век! 

Още по-интересно е това, че колата на Prince Motors има същата конструктивна идея, както и съвремениия Nissan Leaf - акумулаторът на автомобила бил разположен под пода, сваляйки възможно най-ниско центърът на тежеста на машината.