Електрическите автомобили печелят все по-добри позиции на китайския автомобилен пазар, а компаниите залагат, че тенденцията ще продължи.

Пример за този оптимизъм е съобщението на китайския гигант за споделено пътуване Didi Chuxing, че планира да създаде услуга за споделяне на електрически превозни средства с 12 производители на автомобили.

Автомобилите ще включват китайски играчи като Geely и BYD, както и няколко чуждестранни компании като южнокорейската Kia Motors и Алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi.

Didi, която изкупи бизнеса на Uber в Китай през 2016 г., обяви, че ще отвори платформата си за услугите за споделяне на автомобили на самите автопроизводители.

Електрическите автомобили се радват на голям интерес на китайския пазар и отчитат силни продажби.

"Обемът на продажбите на превозни средства, използващи нова енергия надхвърли 700 000 през миналата година, като този брой се очаква да нарасне до повече от 2 милиона през 2020 г. и до повече от 5 милиона през 2025 г.", каза Кевин Ли, старши анализатор в Strategy Analytics.

Ли очаква ожесточена конкуренция между тези превозни средства и традиционните автомобили в следващите 7-8 години.

Продажбите на електромобили са толкова силни, че правителството дори имаше планове за намаляване и анулиране на местните субсидии за производството и продажбите им през декември миналата година.

Това обаче не попречи на множество автомобилни стартъпи да продължат да работят върху научноизследователската и развойна дейност и производството на нови електрически автомобили, за да се справят с нарастващото търсене.

Японският автопроизводител Nissan вече продава електромобили на пазара.Компанията ще продава изцяло електрическия си модел Leaf в Китай през тази година и ще развие 20 електрически модела с китайския си партньор през следващите 5 години.

Миналият октомври друг голям производител - Tesla постигна сделка за изграждане на фабрика в Шанхай, която ще се съсредоточи върху създаването на седани от Модел 3 и планирания кросоувър на компанията - Model Y. Те ще се продават в Китай и някои околни държави.