Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган официално стана първият собственик на първата Made in Turkey кола -  електромобилът Toggq съобщава Daily Sabah. В началото на март започнаха и дългоочакваните доставки на автомобила.

Ердоган, придружен от първата дама Емине Ердоган, получи EV модела T10X на Togg на церемония в президентския комплекс в столицата Анкара. Техният напълно електрически SUV от C-сегмента се отличава с цвят "Anadolu", вдъхновен от червеното, отразяващ искреността и страстта на анадолските земи.

Снимка 489445

"Днес сме свидетели на осъществяването на 60-годишната мечта на нашата нация", каза Ердоган.

$50 000: TOGG разкри цените на първия модел турски автомобили

$50 000: TOGG разкри цените на първия модел турски автомобили

Доставките ще започнат в края на март

Турският президент получи и второ превозно средство, което ще бъде използвано като служебен автомобил. Той се отличава с цвета Gemlik, който е кръстен на сините води на района, в който се помещава кампуса на Togg, засенчен от маслинови дървета.

Доставката на колите идва броени дни, след като купувачите на първата партида на T10X бяха избрани чрез дигитален жребий. Търсенето беше толкова голямо, че производителят на автомобили трябваше да увеличи броя на бройките.

Над 177 400 души изпратиха предварителни поръчки за автомобила само за 21 дни. Доставките трябва да започнат в следващите дни.

"Togg е роден като символ на технологичното развитие, икономическото развитие и световната репутация на нашата страна", заяви Ердоган пред местните медии, подчертавайки, че "от днес ще започнем да виждаме Togg по пътищата."

Президентът на Турция отдавна настояваше индустрията в страната да проектира местен автомобил с идеята да превърне Турция в по-голяма икономическа сила.

Съпругата на турския президент позира с първия произведен изцяло турски автомобил

Източник: GettyImages

Съпругата на турския президент позира с първия произведен изцяло турски автомобил

След като стартира масовото му производство в края на октомври, от Togg казаха, че T10X първоначално ще се продава с един двигател и две батерии. Моделът ще разполага с батерии с капацитет от 52,4 и 88,5 киловатчаса, с пробег съответно от 314 и 523 километра.

Първата версия на T10X може да ускори от нула до 100 км/ч (62,14 мили/ч) за 7,6 секунди, докато втората, чиято доставка ще започне на 29 октомври, може да направи 0-100 км/ч за 4,8 секунди.

Наречен Automobile Initiative Group of Türkiye, или Togg - консорциум от пет турски компании, произвежда автомобила в сътрудничество със Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB). Батериите на Togg T10X могат да се зареждат до 80% от 20% за по-малко от 28 минути на станции за бързо зареждане.

Наричайки себе си технологична марка, която съчетава цифрови и физически изживявания, Togg се обедини с много стартиращи компании, за да създаде нова екосистема за мобилност. Освен SUV, Togg ще произвежда още четири модела - седан, C-хечбек, B-SUV и B-MPV - до 2030 година.

Togg - Първата Made in Turkey кола ще се продава в чужбина и то съвсем скоро

Togg - Първата Made in Turkey кола ще се продава в чужбина и то съвсем скоро

Togg има планове да се листне на фондова борса в чужбина