Целта ни е да започнем износ на местно произведени превозни средства Togg две години, след като превозните средства бъдат представени на местния пазар, каза министърът на индустрията и технологиите на Турция Мустафа Варанк, съобщава Hurriyet Daily News.

Варанк посети "Градината на цифровата мобилност" на Togg на голямото технологично изложение CES в САЩ.

Togg, първото самоделно електрическо превозно средство в страната, ще започне да събира предварителни поръчки през февруари.

"Ще видим превозни средства Togg по пътищата на Турция към края на март. Нашата цел е да започнем да изнасяме Togg две години след като бъде представен на местния пазар", каза Варанк.

Работи се за получаване на необходимите разрешителни за превозни средства Togg в няколко страни, но главно в Европа, добави той.

Турция пуска в масово производство автомобилите TOGG до края на годината

Турция пуска в масово производство автомобилите TOGG до края на годината

Очакванията са цените на базовата SUV версия на TOGG да започват от около €49 000

"В момента има търсене на превозни средства Togg от различни региони на света - от Близкия изток, Централна Азия и Европа", каза Варанк.

Откриването на фабриката Togg се състоя на 29 октомври 2022 г. в квартал Гемлик на индустриалната провинция Бурса и първата кола слезе от поточната линия с церемония, на която присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Togg планира да произведе 20 000 автомобила C-SUV тази година, като заводът му първоначално ще има годишен производствен капацитет от 100 000 автомобила, но по-късно капацитетът ще нарасне до 175 000 единици, когато Togg започне да произвежда нови модели.

Togg има планове да се листне на фондова борса в чужбина, каза Гюркан Каракаш, главен изпълнителен директор на компанията, през ноември миналата година.

"Листването на нашите акции винаги е било част от плановете ни. Но основната ни цел е листване на фондовия пазар в чужбина", каза той по това време.

"Смятаме, че трябва да направим това на голяма фондова борса", каза Каракаш, без да издава други подробности.

Рекорд в Румъния: Над 10 000 продадени електромобили през 2022 година

Рекорд за тази наша съседка: Над 10 000 продадени електромобили през 2022 година

Коя е най-продаваната марка?

Очаква се въвеждането на превозни средства Togg да даде тласък на електрическите превозни средства в Турция.

Включвайки новите модели, които ще бъдат представени от други производители на автомобили, продажбите на електрически превозни средства в Турция се очаква да достигнат 40 000 единици през 2023 г., което означава, че делът на електромобилите в общите продажби на автомобили ще се покачи до 7 процента.

Общо 7733 електрически превозни средства са били продадени в Турция миналата година, което е 172 процента повече от 2021 г., според данни на Асоциацията на автомобилните дистрибутори и мобилност (ODMD). 

Турция ще използва само черноморски газ през следващите 33 години

Тази държава ще използва само черноморски газ през следващите 33 години

Добивът от черноморското находище ще достигне пика си след четири години