Природният газ, открит в Черно море, ще задоволи потреблението на домакинствата в Турция за 33 години, каза министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, съобщава Hurriyet Daily News.

Добивът от черноморското находище ще достигне пика си след четири години, което ще помогне на страната да намали вноса на природен газ, добави той.

"Целта ни е около 15 милиарда до 20 милиарда кубични метра добив на природен газ от това находище, когато добивът достигне максималното си ниво. Потреблението ни беше 50 милиарда кубически метра миналата година. Това означава, че вносът на природен газ ще спадне с 30 процента", каза Дьонмез в интервю за частния телевизионен оператор Habertürk след посещението си в съоръжението за природен газ Filyos.

Той отбеляза, че Турция внася 99 процента от нуждите си от природен газ.

Първоначално общият запас в Черно море е 710 млрд. куб. м, което ще е достатъчно за потреблението на домакинствата за 33 години, смята министърът.

Природният газ от Черно море ще бъде осигурен през март, каза той.

Дьонмез добави, че първата фаза на проекта предвижда откриването на 10 сондажа, за да се постигне целта за изпомпване на природен газ към националната мрежа след две години и половина, докато броят на сондажите се очаква да нарасне до 40 през втората фаза.

Турция вдига добива на газ от Черно море 10 пъти. На какви цени се топлят домакинствата в южната ни съседка?

Турция вдига добива на газ от Черно море 10 пъти. На какви цени се топлят домакинствата в южната ни съседка?

Втората фаза на проекта ще даде 40-кратен тласък на производството на газ в страната

В първата фаза ще се произвеждат около 3,5 милиарда до 4 милиарда кубически метра природен газ годишно, което ще задоволи всички нужди от газ за готвене в жилищата, а след четири години всички нужди за отопление ще бъдат задоволени от газа, произведен в Черно море поле, каза министърът.

Той каза още, че Русия все още не е отложила плащанията по дълга на тръбопроводната компания, произтичащ от покупката на природен газ.

"Преговорите продължават. Обсъждаме много въпроси, включително отлагането на плащанията. Тези въпроси се обсъждат с "Газпром", каза той.

Междувременно Боташ каза на 7 януари, че доставките на природен газ от Иран за Турция са намалели със 70 процента от 1 януари поради проблем в иранската преносна система.

Турция ще е готова да използва използва природен газ от Черно море през март 2023-а

Турция ще е готова да използва използва природен газ от Черно море през март 2023-а

Залежите са около 540 млрд. куб. м.

Ситуацията се следи и са взети мерки за отстраняване на проблема, се казва в съобщението на компанията.