Ford Mustang GTD ще бъде пуснат в ограничено издание, той беше представен като най-добрата шосейна версия на популярната спортна кола. От Ford казаха, че автомобилът е базиран на концептуалния Mustang GT3, който ще участва в 24-те часа на Льо Ман през следващата година и ще заеме флагманското място в семейството на Mustang.

Mustang GTD е създаден със състезателни технологии, но е сертифициран за движение по обществени пътища.. Той използва технология директно от състезателната кола GT3 и Ford казва, че се стреми с нея към под 7-минутна обиколка на Nürburgring.

Снимка 630355

Източник: Ford

Спортната кола е загубила багажника си, в който сега се помещава системата за охлаждане на трансмисията, монтирана на задния мост, и хидравличната система на полуактивното окачване. Преработеният дизайн на окачването, съчетан с възможността за регулиране на настройките, осигурява по-добро управление на състезателната писта. Автомобилът получи нови по-широки гуми, монтирани на 20-цолови алуминиеви джанти или опционални магнезиеви джанти. Mustang GTD се предлага стандартно с карбоново-керамични спирачки Brembo.

Новото купе се задвижва от 5,2-литров V8 с компресор, произвеждащ поне 800 к.с., свързан с 8-степенна роботизирана трансмисия с карбонов карданен вал. Осигурен е специален режим на електрониката на пистата за системата за променлив контрол на сцеплението, която позволява регулиране в реално време на мощността на двигателя и степента на намеса на контрола на сцеплението в зависимост от състоянието на пистата и нивото на умения на водача.

Новият Ford Focus в Топ 10 на европейските хечбек автомобили

Новият Ford Focus в Топ 10 на европейските хечбек автомобили

Кой е свещеният граал при избора на автомобил?

Mustang GTD е лишен от задна седалка, а за водача и пътника са предвидени спортни седалки Recaro. Кожа, велур Miko и въглеродни влакна са използвани за вътрешна облицовка. Автомобилът е оборудван с дигитален инструментален панел с нови графики и нови опции за показване на информация, а някои от елементите, включително лостовете за смяна на скоростите, са 3D отпечатани от титан, получен от части на изтребителя F-22 Raptor от пето поколение на Lockheed Martin.

Снимка 630354

Източник: Ford

Новият модел, който е позициониран като най-мощната и най-бърза пътна кола на Ford на състезателната писта, ще бъде пусната в ограничено издание. Сглобяването на Ford Mustang GTD ще започне в завода на Ford във Флат Рок в САЩ, преди да бъде доставен в съоръжението на Multimatic в Маркъм в Канада, където Ford Performance и Multimatic ще завършат ръчно сглобяването.

" Mustang GTD разбива всички предубеждения за суперавтомобили", каза главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли . "Това е нов подход за нас. Ние не проектирахме пътна кола за пистата, направихме състезателна кола за пътя. Mustang GTD взема състезателна технология от нашия състезателен автомобил Mustang GT3 , обвива я в каросерия на Mustang от въглеродни влакна и я пуска на улицата."

Цената на спортна кола се очаква да бъде около $300 000. Продажбите ще започнат в края на 2024 г. - началото на 2025 година.