От американската автомобилна компания Ford обявиха, че поради липсата на чипове, ще спре производствените си дейности в завода Flat Rock, където се сглобяват автомобилите Mustang. Това ще се случи през следващата седмица, като всички надежди са това да е за кратко.

По-рано автомобилният производител планираше да затвори завода си за два дни тази още седмица, съобщава Reuters. 

В момента от Ford имат около 53 000 произведени нови и почти изцяло заевършени коли в САЩ, но не могат да ги изпратят на клиентите си, заради финалните части, които трябва да се сглобят. Доставките за тях се бавят, заради глобалната криза, свързана с недостига на чипове.

Ford произведе повече коли от Dacia в Румъния

Ford произведе повече коли от Dacia в Румъния

През януари

През 2021 година Car and Driver обяви Ford Mustang Mach-E за електромобил (EV) на годината. Според изданието Mach-E подобрява много функции, които Tesla на Илон Мъск за първи път предлага.

Car and Driver се възхищават от управлението на Mach E, като казват, че "семейният кросоувър е изненадващо неутрален, ако натискате скоростта в завои, а бързото управление поставя Mach-E точно там, където искате". Прегледът също допълва пространството в превозното средство: "Мястото на задните седалки е просторно, а дълбокото багажно отделение е голямо въпреки скосената линия на покрива."

В началото на тази година Ford Motor обяви, че планира още инвестиции в производството на своите електрически превозни средства. Те са в размер $20 милиарда. Инвестициите ще се правят през следващите пет - десет години и ще включват обновяване на сегашните фабрики за производство на електромобили.

Според план, наречен "Ford+" американският автомобилен производител ще похарчи над $30 милиарда само за инвестиции в електрически автомобили, като към това се включва и разработване на батерии до 2030 година.

Ford Mustang Mach-E е електромобил на годината

Ford Mustang Mach-E е електромобил на годината

Според изданието Car and Driver