General Motors ще инвестира повече от 20 милиарда долара за следващото си поколение изцяло електрически и автономни превозни средства, пише CNBC. Компанията има за цел да затвърди позициите си на бързо развиващия се пазар на нови автомобилни технологии. Инвестицията е предвидена до 2025 година.

Вложението е най-крайният досега тласък на GM да убеди скептиците, особено тези от Wall Street, че столетният автомобилен производител може да се състезава срещу конкуренти като Tesla, след като автоиндустрията прави завой към използването на изцяло електрическите превозни средства.

GM показа проектите си за 11 нови изцяло електрически автомобила като част от плановете си до 2025 година, които включват най-малко 20 нови модела до 2023 година.

"Това е огромна възможност за нас. Най-голямата възможност, която всеки от нас е виждал за компанията", заяви президентът на GM Марк Реус, допълвайки, че с вложението трябва да изведе фирмата до нови хоризонти.

GM влага $3 милиарда в производството на автономен автомобил

GM влага $3 милиарда в производството на автономен автомобил

Вероятно ще излезе на пазара през 2022 г.

Акциите на GM са нараснали с близо 2% до 31,03 долара за акция след обявяването.

От компанията заявяват, че новите изцяло електрически превозни средства ще могат да изминават поне 640 километра (400 мили) с едно зареждане. Електромобилите ще могат да се зареждат за 150 километра пробег за 10 минути, както и ще могат да ускоряват от 0 до 100 километра в час за едва 3 секунди.

GM уверява, че спецификациите за производителност са в съответствие или са дори по-добри от тези на настоящите превозни средства на Tesla.

Модел 3 на Tesla има пробег от над 500 километра с едно зареждане, ускорява до 100 километра в за 3,2 секунди и се зарежда за пробег от 250 километра за 15 минути.

"Предстои много, много повече. Наистина вярвам, че това е исторически момент за General Motors. Преди сме променяли света и ще го направим отново", коментира председателят и изпълнителен директор на GM Мери Бара.

Първият изцяло електрически автомобил с новата технология, задвижвана от собствени батерии "Ultium", ще бъде GMC Hummer пикап, който ще бъде пуснат в продажба през есента на 2021 година. По план година по-късно в САЩ трябва да бъде представен и кросоувърът Cadillac.

Автомобилният производител също така ще представи по-късно тази година проект за кросоувър на базата на Chevrolet Bolt и неговата настоящата EV платформа, наречена Bolt EUV. Производството на превозното средство е предвидено за началото на 2021 година.

Hummer отново е тук. Този път електрически

Hummer отново е тук. Този път електрически

1 000 конски сили и 15 000 Nm въртящ момент