Американският производител General Motors Co. привиква в сервиз електрическите превозни средства модел Chevrolet Bolt, за да се намали капацитета за зареждане на техните батерии до 90% след поне пет пожара от този модел.

Компанията отзовава за тази цел около 69 хиляди електрически автомобила, произведени през 2017-2019 г., от които 51 хиляди са продадени в САЩ, информира The Wall Street Journal.

От GM съветват собствениците на Chevrolet Bolt да не паркират електромобилите си в гаража, докато не се преминали през автосервиз за намаляване на капацитета на батерията. Компанията продължава да разследва причините за проблемите, но отбеляза, че във всички случаи на пожар батериите са били напълно или почти напълно заредени. В резултат на пожарите 2 души са пострадали поради отравяне с дим.

Акумулаторните батерии за този модел електрически превозни средства са произведени от LG Chem Ltd. в Южна Корея между 2016 и 2019 година. Компанията заяви, че проблемът с батериите не засяга някои автомобили Bolt, произведени през 2019 г. с батерии, произведени в завода на LG Chem в Мичиган.

Hyundai връща в сервиза 51 хиляди електрически Kona заради риск от пожар

Hyundai връща в сервиза 51 хиляди електрически Kona заради риск от пожар

Акцията може да струва до $500 млн. на производителя

Инцидентите с пожари при литиево-йонните батерии възпрепятстват плановете на автомобилните производители да разработват нови модели електрически превозни средства, пише WSJ. Hyundai Motor Co., Ford Motor Co. и BMW AG са принудени да изтеглят нови електрически авотомобили през последните месеци, създавайки проблеми с графика и увеличаващи разходите за автомобилните производители. Според учените рискът от пожар в електрическите превозни средства е сравним с колите с двигател с вътрешно горене, но е възможно да се увеличи, тъй като броят на електромобилите в експлоатация на пътя се увеличава.