Японският автомобилен производител Honda Motor Co Ltd планира да започне производството на хибридни коли в Китай по-късно през годината, за да отговори на все по-строгите регулации за икономия на гориво в страна с все по-влошено замърсяване на въздуха.

Над Китай е надвиснал смог, по-голям от Испания

Над Китай е надвиснал смог, по-голям от Испания

Фините прахови частици са достигнали опасно ниво

Компанията ще изработва хибридни версии на седана Accord и джипа Acura в китайския град Гуанджоу, заяви представителят на Honda Бен Накамура, цитиран от Reuters.

Той поясни, че с хода на компанията да произвежда хибридни модели в Китай могат да бъдат намалени цените им и да се направят повече продажби.

Редица китайски градове често биват обвити от смог от въглищни електроцентрали, тежка промишленост и задръстени пътища. За да пречисти въздуха, правителството на страната затяга регламенти за икономия на гориво и предлага данъчни облекчения за автомобили, задвижвани от алтернативна енергия.

Мерките ще се затягат постепенно до 2020 г., вероятно принуждавайки Honda и други производители да ги спазват, като използват всякакви видове гориво-ефективни технологии – като изцяло електрически и конвенционални хибриди, използващи бензин и електричество.