Производителят на електромобили Tesla ще направи повече от сериозна крачка към пазара на напълно безпилотни коли. От корпорацията обявиха, че планират всичките им возила да бъдат снабдени с хардуер, необходим да се движат изцяло на автопилот.

Въпреки това от Tesla са убедени, че подобна драстична промяна ще отнеме години, тъй като тепърва технологията се усъвършенства. Производителят представи своята автономна система през миналата година.

Засега обаче тази функция на новите им автомобили ще бъде изключена, защото продължават да се провеждат тестове за изчистването на възможните грешки в нея.

По думите на главния изпълнителен директор Илън Мъск хардуерът е "суперкомпютър в колата". Той обаче посочва, че от държавните регулатори зависи кога тези возила ще могат да тръгнат по пътищата.

Дотогава системата ще работи на "режим в сянка", като само ще събира информация в кои ситуации може да причини или да избегне инцидент по време на движение.

Автомобилите Model S и Model X имат функция за автопилот, като чрез нея те могат без намесата на шофьора да сменят лентата на пътя и да се справят с трафика.