Корейските автомобилни производители спечелиха първите три места в годишното изследване на J.D Power за качеството и надеждността на новите автомобили. Трябва да подчертаем, че става въпрос само за пазара в САЩ, а данните за проблемите са единствено за първите 90 дни от датата на покупката. Освен това сериозни дефекти по задвижването са приравнени с проблем с аудио системата, например.

На първите три места се класират Genesis (луксозният бранд на Hyundai Motor Co) с 68 проблема за 100 автомобила. Kia и Hyundai са на второ и трето място с по 72 и 74 проблема.

Триото изпревари дългогодишните японски лидери Toyota и Honda, които са далеч назад и под средното ниво за индустрията с 96 и 102 проблема съответно.

Четвъртата позицията се заема от Porsche, а петата от Ford.

Обобщените данни сочат, че качеството на новите автомобили се е повишило за четвърта поредна година - с 4% спрямо 2017 г. - и е достигнало най-високото си ниво в историята.Най-добрият модел е Porsche 911 с едва средно 48 проблема на 100 автомобила. Това е най-ниският брой проблеми за това поколение на изследването от 2013 г.

Областта с най-много проблеми продължава да са системите за забавление, макар те намаляват. Именно заради това и първите четири места се заемат от точно тези брандове, смята Дейв Сарджънт, вицепрезидент на J.D Power. Те са запазили електронните системи и тези за забавления максимално опростени и затова избягват софтуерни проблеми.

На другият край на класацията е Volvo. Шведският бранд, притежаван от китайската Geely, финишира на 29 позиция от 21 марки, като именно инфотейнмънт системата дава най-много дефекти. Под нея са само Jaguar и Land Rover, притежавани от Tata Motors Ltd.

Германските BMW и Daimler също имат сложни електронни системи, но и по-малко проблеми с тях.

Снимка 363729