Корейската марка Kia представи новото поколение кросоувър Sorento във версия, предназначена за европейския пазар. Заедно с тази премиерата, автомобилният производител най-накрая разкри всички основни характеристики на модела, първото шоу на което се състоя през февруари.

Припомняме, Sorento беше първият модел на Kia, който се базираше на напълно нова платформа. Дължината на автомобила се е увеличила с 10 мм в сравнение с предишния кросоувър , докато размерът на междуосието се е увеличил с 35 мм - до 2815 милиметра. В същото време тежестта на колата намалява с 80 килограма.

В допълнение, Sorento за първи път в своята история получи хибридна силова инсталация. Силовата система, наречена Smartstream, включва 1,6-литров четирицилиндров турбокомпресорен бензинов мотор и електрически двигател с мощност 60 к.с., задвижван от 1,49 киловатчасова литиево-йонна батерия. Общата мощност на агрегата е 230 конски сили сили и въртящ момент от 350 Nm. В бъдеще моделът ще има и друга модификация - с възможност за презареждане на батерията от домашно захранване.

Освен това, в момента на старта на продажбите кросоувърът ще има версия с 2.2-литров дизелов двигател, който развива 200 к.с. а. и въртящ момент от 440Nm . В допълнение, на някои пазари, например в САЩ, Sorento ще се предлага с 2,5-литров бензинов двигател, развиващ 281 конски сили и 420 N m въртящ момент.

Списъкът на наличното оборудване включва изцяло дигитално табло, функция за предотвратяване на челни сблъсъци, система за всестранна видимост и наблюдение на "слепи" зони, адаптивен круиз контрол и функция за поддържане на автомобила в пътната лента. Плюс това е налична система за дистанционно управление на паркирането, която позволява на водача да излезе от колата и да паркира автомобила в ограничено пространство.