Корейската марка Kia представи петото поколение на кросоувъра Sportage. На местния пазар продажбите на автомобила трябва да започнат през юли. Скоро обновеният модел ще се появи и на европейския пазар, но точните дати на дебюта все още не са обявени.

Кросоувърът от пето поколение се е променил много на външен вид в сравнение с предшественика си. Дизайнът на модела напомня на електрическия автомобил EV6 и новия Sorento. От Kia заявиха, че дизайнерски студия от различни страни по света, водени от Карим Хабиб, който наскоро се премести в корейската компания от Infiniti, са работили по екстериора на автомобила.

Sportage е получил предна оптика със сложна графика, дневни LED светлини с форма на бумеранг, нови светлини, модифицирана решетка "усмивка на тигъра" и покрив с по-наклонена линия. Визуално колата е станала забележимо по-голяма от четвъртото поколение на модела, но точните габарити на колата все още не са обявени.

За новия Kia Sportage е подготвена и версия X-Line, подходяща за всякакви терени. Тази модификация се отличава с други брони, други релси на покрива и специални допълнения отстрани на каросерията.

Снимка 533849

Източник: Kia

Sportage е получил цифрово табло за управление и мултимедиен екран, които са комбинирани в едно цяло - в стила на новото поколение на модела Sorento. Също така кросоувърът има шайба за избор на скоростна кутия, нова централна конзола и волан с три спици.

Петата Kia Sportage е построена на същата платформа с новия Hyundai Tucson , който дебютира през септември 2020 година. Корейците пазят в тайна всички останали технически характеристики на автомобила. Очаква се гамата от двигатели да включва бензинови атмосферни и компресорни силови агрегати. Също така на клиентите ще бъде представена хибридна версия на кросоувъра с капацитет от около 230 конски сили.

Обновеният Kia Sportage ще се предлага с редица усъвършенствани системи за активна безопасност, включително асистент за поддържане на лентата на движение, аварийно спиране, асистент за мъртва точка и за паркиране.