Румънската Dacia продължава да жъне успехи, като в началото на 2018 година донесе рекордни продажби на групата на Renault. Тогава марката отчете ръст на доставките от 6,5% само във Франция. За изминалите 12 месеца компанията е продала над 119 хиляди бройки от колите.

Оказва се обаче, че Dacia е любима не само на французите, но и на британците. Или поне е най-изгодната марка автомобили за жителите на Острова.

Данни на компанията за статистически изследвания за автомобилната индустрия Cap hpi показват, че Dacia Duster, Sandero и Logan MCV са най-евтините марки във Великобритания. През последните години возилата на румънското подразделение на Renault набират все по-голяма популярност там.

Експертите са направили изчисленията на база на разходите за закупуване на колите, както и тези по ежедневната им експлоатация плюс амортизацията за три години при изминати близо 50 000 километра.

Разходите по лизинга за колата за 3 години и текущите разходи излизат най-изгодно за моделите Duster и Sandero - съответно 6189 паунда и 171,92 паунда.

На трето място с малко по-големи разходи е Dacia Logan, следвана от Suzuki Celerio, Mazda 2 и Kia Picanto.

Infographic: The most affordable cars in the UK | Statista You will find more infographics at Statista