Mercedes-Benz Trucks представи днес първия си електрически товарен автомобил за тежка дистрибуция. Новият eActros осигурява до 400 километра пробег с едно зареждане, а батерията се пълни от 20% до 80% за малко над час.

Концептуалният eAcros бе представен още през 2016 г., а две години по-късно компанията започна практическите тестове на десет прототипа eActros в сътрудничество с клиенти в Германия и други европейски страни. "Разработката на eActros се фокусира върху партньорството с нашите клиенти. Всичко, което научихме по време на тестовете, бе взето предвид в серийното производство. В сравнение с прототипите няколко характеристики като пробег, мощност на задвижване и безопасност са значително подобрени в модела за серийно производство", заяви Андреас фон Валфелд, ръководител отдел "Маркетинг, продажби и услуги" в Mercedes-Benz Trucks."

Електрическият камион притежава два интегрирани електромотора заедно с двускоростна трансмисия. В зависимост от избраното оборудване, eActros черпи сили от три или четири батерии - всяка с капацитет около 105 kWh. Благодарение на максималния капацитет от 420 kWh, пробег до 400 километра е реалистичен, казват от Mercedes-Benz Trucks. eActros може да се зарежда с мощност до 160 kW на бърза зарядна станция с 400A, като трите батерии се нуждаят от малко повече от 1 час, за да се заредят от 20 до 80%.

Снимка 537099

От есента на 2021 г. серийният модел ще се произвежда в най-големия завод за сглобяване на товарни автомобили на Mercedes-Benz Trucks във Вьорт, Германия. Там през последните месеци се извършва интензивна подготовка на процесите, като това включва изграждането на нова поточна линия. В начална фаза моделът за серийно производство на eActros ще бъде достъпен в Германия, Австрия, Швейцария, Италия, Испания, Франция, Холандия, Белгия, Великобритания, Дания, Норвегия и Швеция. След това ще бъде лансиран и на други пазари в Европа.