Mercedes обяви, че е постигнала споразумение с китайската Geely Holding Group за съвместно сътрудничество за производството на "премиум и интелигентни електрифицирани" смарт автомобили, предаде Reuters. Всяка от двете компании ще инвестира по почти 389 млн. долара всяка в производствената мощност, която ще бъде базирана в Китай, а юридически тя ще се нарича smart Automobile Co.

Начинанието вече е одобрено от регулатора в страната, а новият завод ще се намира в град Нингбо. Както и бранда Mercedes-Benz, брандът "смарт" е собственост на Daimler AG.

BMW изпревари Mercedes в САЩ за първи път от четири години

BMW изпревари Mercedes в САЩ за първи път от четири години

Възможно е обаче резултатите да бъдат преразгледани

Новите електрически смартове ще се произвеждат само в Китай, но съдружието ще има офиси за продажби и в Германия. Съвместната дейност ще бъде оглавена от ръководителя на Geely Тонг Ксиангбей, като всяка от двете компании ще има по трима представители в борда на директорите на smart Automobile Co.

"Новото поколение смартове ще бъде проектирано от международната мрежа на Mercedes-Benz и разработено от мрежата на Geely", посочват от китайската компания в прессъобщение. "Като част от програмата за развитие, портфолиото от смартове ще бъде насочено към бързо растящия сегмент B, което е в унисон с позиционирането на бранда, фокусирано изцяло в премиум сегмента на електрическите и свързани превозни средства."

Производителят на Mercedes съкращава 1 100 души от ръководни позиции

Производителят на Mercedes съкращава 1 100 души от ръководни позиции

Затварят се позиции във всички филиали на компанията по света

През последните години Geely премина през скоростна експанзия. Преди десетилетие компанията придоби бранда Volvo от Ford, а към 2018 г. притежава почти 10% от Daimler. Само преди месец техните конкуренти Great Wall Motor и BMW обявиха, че ще произвеждат електромобили Mini в Китай, която е и най-големият пазар за превозни средства, които не са задвижвани от двигател с вътрешно горене.