Многомилионните бонуси за изпълнителните директори на германските автомобилни компании не са справедливи, като се има предвид влошения имидж на сектора след скандалите с вредните емисии.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел вонлайн интервю за в. Bild.

"Не мисля, че това е справедливо. Не знам как ще реагира автомобилната индустрия", каза Меркел.

"Тези компании имат надзорни съвети, на които присъстват представители на синдикатите и аз мисля, че трябва да има по-прецизен подход по отношение на раздаваните огромни бонуси", обясни тя.

Все пак канцлерът заяви, че не е работа на политиците да ограничават заплатите и бонусите на мениджърите в частните компании.

Канцлерът отговори на въпроси на граждани, свързани с автомобилния сектор и бъдещето на дизеловите коли, както и тяхната отговорност за замърсяването на въздуха.

"Автомобилната индустрия допусна големи грешки, за някои от които трябва да понесе наказателна отговорност. Трябва да бъдем твърди с нея, защото тя навреди на собствената си репутация", коментира Меркел.

В същото време канцлерът изрази загриженост за работниците в автомобилния сектор, който е сред ключовите за германската икономика.

"Не искам работните места на 800-900 хил. души да бъдат излагани на риск. Все още смятам, че клиентите трябва да плащат сметката", отбеляза тя по повод възможни глоби към автомобилните компании, които биха довели до съкращване на работници.

В Германия се заговори за ограничения и дори спиране от движение на старите дизелови коли заради отделяните високи нива на вредни емисии. Някои от градовете заплашиха, че ще забранят достъпа на такива коли.

Автопроиводителите и собствениците реагираха като ужилени. От седмици текат преговори между автомобилната индустрия и местните власти, за да се намери компромисен вариант.

Собствениците на дизелови автомобили са притеснени, че няма да могат да използват колите си, нито да ги продадат на добра цена. Те се питат кой ще понесе отговорността и последствията при подобна забрана.

Меркел увери, че властите работят усилено, за да не бъдат спирани от движение дизеловите коли. Тя обеща тестовете за превозните средства да бъдат още по-строги и да не се допускат измами.