Италианският автомобилен гигант Fiat Chrysler ще произвежда новия си модел в Сърбия. Автомобилът, наречен 601, ще бъде сглобяван в завода на компанията в Крагуевац, съобщи сръбският вестник "Политика".

За да направлява работата по модела, в страната вече е Алфредо Леджеро, ръководител на производството за Европа, Близкия изток и Африка във Fiat Chrysler, както и Силвия Вернети, която отговаря за завода в Крагуевац.

Съоръженията във фабриката вече се подготвят за сглобяването на хибридния модел 550-L с електрически двигател. Заедно с него е планиран нов модел (въпросният 601), който може да излезе през втората половина на следващата година.

Новият джип на Fiat - B-SUV също ще бъде произвеждан в Крагуевац успоредно със съществуващия модел 500-L, а в определен момент ще бъде заменен с нов модел, който в крайна сметка ще преориентира цялото производство.

Производството на 500-L вероятно ще бъде преустановено, заради слабите продажби на сегмента, от който е част. За сметка на това Fiat 500 от Крагуевац все още е най-добрe продаваният модел в своя сегмент в Европа.

За да се осъществят плановете на Fiat, трябва да бъде удължено изтичащото в края на месеца споразумение със сръбското правителство. Това най-вероятно ще се случи след подготвяното заседание на надзорния съвет на съвместното дружество.

Според сръбския премиер Ана Бърнабич бъдещето на италианската компания в страната е сигурно, а заводът в Крагуевац е далеч по-добър от преди година, благодарение на новите инвестиции.

Италианския автомобилен гигант досега е инвестирал 1.4 млрд. евро във фабриката си в Сърбия. Разположено на мястото на бившия завод на "Застава", предприятието произвежда автомобили за европейския и северноамериканския пазар и е най-големият експортьор в страната, изнасяйки продукция за около 1 млрд. евро годишно.