Porsche показа първия си изцяло електрически спортен автомобил.

За представянето компанията избра емблематични места - Ниагарския водопад, китайска вятърна мелница и соларна площадка в Германия, пише Bloomberg.

С новия Taycan автомобилният производител подчертава неговата централна роля за превръщането на компанията майка Volkswagen във водеща такава на пазара за автомобили с акумулаторни батерии в света.

Очертава се новият Taycan да струва около 90 000 щатски долара.

Porsche инвестира €700 милиона в новия си завод за електромобили

Porsche инвестира €700 милиона в новия си завод за електромобили

Производството на електрическия Taycan ще започне скоро

След неуспешния старт на e-Tron на "сестричката" Audi, първият изцяло спортен електромобил на Porsche засега води щафетата в новия стремеж на Volkswagen да изпревари пионера по производство на коли на батерии в света Tesla.

Въпреки цялата си мощ като най-голям автомобилен производител в света, VW досега изнемогваше пред Tesla в бранша с електрически коли. Сега вече германската компания се опитва да забави възхода на компанията на Мъск.

Дебютът на e-Tron, който целеше да конкурира Model X на Tesla, беше помрачен от закъснения, а след това и изтегляне. Междувременно пък създателят на Tesla Илон Мъск реши, че екоколите трябва да бъдат по-достъпни и пусна Model 3, който започна да се продава на европейския пазар тази година, като предстои да започне и строителство в Китай.

Голямата премиера на Taycan и предназначения за масовия пазар Volkswagen ID.3 ще бъде следващата седмица на автомобилното изложение във Франкфурт. Предвидено е производството да започне по-късно тази година в изпълнение на плана на VW за 30 милиарда евро за производство на автомобили на батерии, които да се предлагат във всички ценови сегменти.

А VW не може да си позволи да опропасти този план, коментират авторите на Bloomberg.

Снимка 441382

Източник: Porsche

Taycan е "повратна точка за Porsche и цялата индустрия, защото вдига технологичната летва за електромобили отвъд Tesla", коментира в доклад анализатора на Bloomberg Майкъл Дийн. По думите му електрическото превозно средство би трябвало да бъде печелившо от самото си пускане, предвид доказаната цена и качество на Porsche, макар и с изключително намалени маржове в сравнение с конвенционалните автомобили.

Най-после Porsche Taycan

Електромобилът е елегантен седан с четири врати. Колата е с типичните за Porsche форми. Според анализатори Taycan може бързо да надмине по продажби емблематичния модел Porsche 911, който е водещ за автомобилния производител сред по-заможните хора в света от десетилетия.

Технологично усъвършенстваният автомобил ще се изправи пред стареещия Model S на Tesla, след като Mercedes, Jaguar и Audi избраха SUV-тата, за да стартират своите електромобилни приключения.

В същото време Tesla е изправена пред опасения дали може да носи устойчиви печалби на фона на намаляващото търсене на по-старите си модели, увеличаващите се продажби на по-евтиния Model 3 и засилващата се конкуренция.

Снимка 441384

Източник: Porsche