Porsche навлиза в ерата на електромобилите с Taycan -- спортен модел, който трябва да влезе в серийно производство през следващата година. Стотина работници в момента подготвят предпроизводствените модели в основния завод край Щутгарт, пише Handelsblatt. Taycan, който се очаква да струва около €100 000, ще се изправи срещу премиум моделите на Tesla.

Над хиляда служители ще се присъединят, когато производството започне в завод, изграден специално за новите коли. В него няма да има производствена линия, а частите ще се местят върху автономна платформа от един екип към следващия.

През първата пълна година Porsche ще произведе 20 000 броя.

Снимка 382710

Източник: Porsche

В новия завод Porsche инвестира €700 милиона. Компанията планира да вложи общо €6 милиарда в електромобили през следващите години, след като миналият месец напълно се отказа от моделите с дизелов агрегат.До 2022 г., обещават от компанията, половината от автомобилите ѝ ще бъдат или изцяло електрически, или с хибридно задвижване. Сред новите електромобили се очаква и компактен SUV на базата на Macan.

Ще изпревари ли Porsche Tesla?

Tesla се изправи пред редица проблеми преди да успее да увеличи броя на произведени Model 3. Но за разлика от американската компания, която "гори" парите на инвеститорите, проправяйки си път напред, Porsche има добри приходи от премиум автомобилите, които продава с голям марж. Спортният производител очаква да запази маржа си от 15 процента при новите електромобили.

Снимка 382708

Източник: Porsche

Porsche има и друго предимство: доброто си позициониране в Китай, който се превърна в най-големия ѝ пазар.Новият Taycan ще има батерии, специално произведени да поддържат висока скорост дълго време. Техен производител е LG, а веднъж доставени, те ще бъдат оптимизирани в завода в Германия.