Компанията Jeep планира да разработи нов мини компактен кросоувър . Както съобщава Motoring.com , официално за него ще се обяви през юни тази година. В моделната гама на марката автомобилът ще се позиционира една степен под компактния SUV Renegade. 

"Вероятно ще трябва да почакате до юни, когато ще говорим за нашите планове за следващите пет години", обясни шефът на компанията Майк Манли. 

Говорейки пред изданието, след европейското представяне в Женева на новите Wrangler, Cherokee и Grand Cherokee Trackhawk, Maнли заявява, че бизнес идеята за джип под четири метра му се струва добра.

Снимка 344972

Източник: Fiat

Въпреки че няма официална информация, според експерти, новият Jeep ще се изгради върху една и съща платформа - FCA Mini, каквато използват Panda и Fiat 500.

Очаква се "бебето" Jeep да бъде произвеждано в завода на собственика на Jeep Fiat Chrysler Pomigliano близо до Неапол. В момента там с епроизвежда миниавтомобилът Fiat Panda.

Снимка 344960

Източник: Wikipedia

С дължина 4260 мм Renegade е един от "най-големите малки" джипове, така че има място и за още по-малък джип, който да се конкурира с модели като Renault Captur, Nissan JUKE и предстоящия Volkswagen T-Roc.

Производството и налагането му в Европа има смисъл, тъй като от Jeep смятат, че към моделите на марката ще има силен интерес в региона.

В плановете на компанията тази година влизат да представи нов пикап, базиран на Jeep Wrangler. Колата ще се продава под името Scrambler. Двигателят ще бъде 2.0-литров бензинов, с мощност около 300 конски сили. Колата ще получи осемстепенна автоматична скоростна кутия. 

Jeep Wrangler се превръща в пикап

Jeep Wrangler се превръща в пикап

Премиерата му ще бъде през 2018 г.  

Шефът на FCA Серджо Маркионе оказва натиск върху американския бранд, смятайки, че Jeep може да "хване" 20% от разширяващия се глобален SUV пазар или около пет милиона продажби годишно. Марката реализира 1,386 милиона превозни средства от този тип през 2017 година.