Продажбите на електрически автомобили в Турция скочиха с рекордните над 465% от началото на 2023 година до юни, според данните на индустрията, цитирани от Daily Sabah. Основната причина за този бум е все по-масовите продажби на първия местен електромобил - турският Togg.

Около 12 792 нови коли с батерии са се сдобили със собственик само през първата половина на годината, според данните на Асоциацията на автомобилните дистрибутори (ODMD), които показват още, че общите продажби на автомобили в Турция през юни са постигнали най-добрите си стойности за период от шест месеца.

Първият национален електрически влак на Турция вече превозва пътници

Първият национален електрически влак на Турция вече превозва пътници

Влакът развива скорост от 160 км/ч

Хибридните автомобили също бележат ръст на продажбите.

Снимка 612948

Източник: GettyImages

Увеличение на цените

Непрестанното обезценяване се турска лира доведе до 25% увеличение на цената на първата местно произведена електрическа кола в Турция - Togg T10X.

Въпреки че се сглобява в Турция и се рекламираше от президента Реджеп Тайип Ердоган като "сбъдване на 60-годишна мечта", автомобилът използва вносни компоненти като батерии, двигатели и електрически системи. При обезценяващата се турска валута това допринася за скока на цените.

Така базовата цена за Togg от 953 000 турски лири се вдига на 1.207 милиона турски лири. Вариантът с най-дълъг пробег пък поскъпва до 1.537 милиона лири.

Ердоган официално стана първият собственик на Togg

Ердоган официално стана първият собственик на първата Made in Turkey кола

Дългоочакваните доставки на електромобила започнаха