Първият национален електрически влак, произведен от Turkish Railway Vehicles Industries вече е в експлоатация. Влакът ще се движи по пет пъти на ден по маршрута Адапазаръ-Гебзе, започна своето пътуване с първото си пътуване от Адапазаръ в събота, според съобщения в местните медии.

Влакът развива скорост от 160 км/ч. Той е произведен изцяло в Турция, като се започне от проектирането до производството. В зависимост от нуждите към локомотива могат да се бъдат прикачени три, четири пет или шест вагона. Влакът разполага с 324 места.

Това е най-дългият пътнически влак в света - той пътува из швейцарските Алпи

Това е най-дългият пътнически влак в света - той пътува из швейцарските Алпи

Швейцарска жп компания постави рекорд за най-дълъг влак - близо 2 километра

Електрическите влакове предлагат не едно удобство - Wi-Fi, кухня, два вагона за хора с увреждания, специална стая за майки и деца. По време на пътуването пък хората ще получават кафе, чай, разхладителни напитки.

Влакове притежават сертификат TSI, който е необходим за експлоатация в Турция и страните от Европейския съюз.

Според министъра на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу досега са произведени два прототипа. Той обеща да увеличи броя им с четири през 2024 г. и като добави още 15 през 2025 г., за да задоволи транспортните нужди. "До 2030 г. ще имаме 56 влака", коментира той, цитиран от Daily Sabah.

Историята на "най-известния влак в света" и къде може да се повозите с него?

Историята на "най-известния влак в света" и къде може да се повозите с него?

С него са пътували звезди като Монро и Уолт Дисни